Lesújt a NAV: negyvenmillió szál cigaretta 11 hónap alatt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 15. 11:21

November végéig negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt vont ki a feketepiacról az adóhivatal – írja a magyaridok.hu. Az illegális kereskedelem elleni küzdelem idén is folytatódik: a hatóság rendszeres ellenőrzéseket és rajtaütésszerű akciókat tart a határátkelőknél, a közutakon, a vásárokban és a zöldhatáron, modern technikai eszközöket is bevetve.


Idén is számottevő létszámot és modern technikai eszközöket vet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cigarettacsempészek felderítése, valamint az illegális dohánykereskedelem csökkentése érdekében.

– Rendszeres ellenőrzéseket tart majd a NAV a határátkelőknél, ahogy az ország útjain, vásárain és közterületein is lesznek ­akciók, rajtaütések – nyilatkozta lapunknak a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Leopold Róbert megjegyezte: a hatóság ezentúl is szemmel tartja a zöldhatárt.

Mint a pénzügyőr őrnagy fogalmazott, az illegális cigarettakereskedelem visszaszorítása régebb óta feladata az adóhivatalnak, éppen ezért a szervezet megannyi technikai eszközt szerzett már be a jogsértő folyamatok megfékezésére.

Példaként említhető a teherautó- és a vonatröntgen, vagy éppen a drón. Az adóhivatal 2015-ben húszmillió forintért vásárolt pilóta nélküli repülőeszközt, a modern készülék segítségével úgy lehet megfigyelni a bűnözői köröket, hogy azok erről nem szereznek tudomást. A drónon található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság embereit.

– Bizonyos esetekben a pénzügyőrök tapasztalata, a sokéves rutin éri a legtöbbet – jegyezte meg a szóvivő, aki erre példaként említette azt a minapi esetet, amikor 22 millió forint értékű cigarettát találtak a fináncok egy Olaszországba tartó mikrobusz sofőrjénél.

Az egyenruhások Záhonynál ellenőrizték az ukrán férfi járművét, amely egy igen hosszú, több mint ötméteres utánfutót húzott maga után. Épp a méretes utánfutó keltett gyanút, s nem véletlenül: a ponyvatartó szerkezet teteje húszezer doboz cigarettát rejtett. Más esetekben viszont a hatóság szolgálati ebei leplezik le a jogsértő kísérletet.

Decemberben például a hatóság Boo nevű kutyája bukkant egy Somogy megyei ellenőrzéskor elrejtett dohányárura egy Spanyolországba tartó, faárut és más terméket szállító román kamionban.

Az akkor kiszagolt mennyiséget bizonyára nem tartalmazza az az időszakos adóhatósági kimutatás, amely a tavalyi évben lefoglalt dohányáru mennyiségéről ad számot.

Az összegzésből kiderül, hogy január eleje és november vége között összesen negyvenmillió szál cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, a tétel feketepiaci értéke a NAV számítása szerint meghaladta az 1,8 milliárd forintot. Ehhez 15 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány társult, a tetemes mennyiség nagyjából 350 millió forintot kóstált. A lefoglalt cigaretta- és dohánytételek együttes értéke tehát jócskán túllépte a kétmilliárd forintot.

A decemberi lefoglalásokról még nem adott közre összegzést a hatóság, a múlt év értékei így sem törpülnek el a korábbi esztendőkben feljegyzett számok mellett. Cigarettából például tavaly november végéig többet foglaltak le a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, mint 2017 egészében. (magyaridok.hu, Jakubász Tamás)

Kapcsolódó cikkeink