Lengyel lap – Jelentősen nőtt a közép-európai szállodák látogatottsága

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 09:23

Jelentősen nőtt a közép-európai szállodák látogatottsága, az STR Global elemzése szerint 2011-ben 6,3 százalékkal nőtt a szobák foglaltsága az előző évhez képest, ami a legnagyobb növekedés a világon, és kétszer meghaladja az európai 3 százalékos átlagot – írta hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az elemzők szerint a nagy látogatottság nem emelte meg az árakat. Az átlag szobaárak mutatója csak 2,4 százalékkal nőtt, így Európa nagy része megelőzte a térséget.

Lengyelországban a látogatottság 7,6 százalékkal emelkedett tavaly a 2010. évhez viszonyítva. Az eredményt a lengyel hotelek elsősorban a hazai vendégeknek köszönhetik, mert számuk 9 százalékkal nőtt, míg a külföldieké 4,4 százalékkal. A szakértők szerint a lengyel vendégek száma az utóbbi években folyamatosan emelkedik, ami a szakma számára stabilitást jelent.

Az átlagos lengyel szoba ára 2011 decemberében 65,6 euró volt, 1,9 euróval emelkedett egy éves viszonylatban. Ezzel szemben a cseh és a szlovák szobák több mint 71 euróba, az osztrákok és a németek 92 euróba, míg az oroszok 119 euróba kerültek.

Az egyik lengyelországi luxushotellánc tulajdonosa szerint az árak annyira alacsonyak, hogy nemcsak befektetésekre, hanem még felújításokra sem futja.

Andrzej Szafranski, a szakma havilapjának tulajdonosa kiemeli, hogy a szállodaárak megemelésére a más jellegű szállások, például panziók és ifjúsági szállók versenyképessége miatt nincs lehetőség. Ezenkívül a lengyel vendégek is nagyon érzékenyek az áremelkedésekre.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink