EP-irányelv segítheti a hazai egészségturizmust

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 20. 12:39

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán Strasbourgban elfogadta a határon átnyúló betegjogokról szóló jelentést, így második olvasatban megszületett a magyarországi egészségturizmusnak lendületet adó irányelv. A Parlament által jóváhagyott állásfoglalást a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia. A törvény hatálybalépését követően 30 hónap áll a tagállamok rendelkezésére, hogy azt nemzeti jogrendszerükbe átültessék.

Az Európai Parlament tájékoztatója szerint az irányelvet elsöprő többséggel fogadták el a képviselők. A jelentéstevő Françoise Grossetête néppárti képviselő szerint a jogszabálytervezet tisztázza a külföldi egészségügyi ellátás igénybevételének lehetőségeit és kiemeli a betegek jogait.

Az új jogszabály alapján az uniós polgárok abban az esetben igényelhetik egy másik tagállamban biztosított kórházi ellátás költségeinek visszatérítését, ha az ellátás típusát és költségeit hazájukban is fedezik. A hatóságok előírhatják, hogy a betegek a hazájukban megszerzett előzetes engedély alapján igényelhessenek kórházi beutalást vagy speciális kezeléseket igénylő külföldi ellátást. A képviselők szerint a költségek visszatérítésének megtagadása csakis indokoltan, egy pontos és a lehetséges okokat tartalmazó lista alapján történhet.

A szavazás után közzétett nyilatkozatában Áder János néppárti EP-képviselő üdvözölte az irányelvet, amely véleménye szerint a tárgyalások során megkötött számos kompromisszum ellenére is hatalmas lehetőséget jelent mind az európai betegeknek, mind a tagállamoknak. Szerinte Magyarország számára különösen előnyös az elfogadott jogszabály, hiszen kijelöli azokat a kereteket, amelyek között lehetőség nyílik a természetes adottságok kiaknázására is a gyógyturizmusban.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2010-es tanulmánya szerint az egészségügyi turizmus fogalma “az orvosi szolgáltatások igénybevétele céljából történő önkéntes helyváltoztatás”. Az intézet becslései szerint évente 36-56 milliárd forint árbevételt realizál a szektor. Ezt a növekedés alapvetően a magánszférának tudható be, a közszolgáltatók részesedése még alacsony – emelték ki a szakértők.

Az ESKI elemzése rámutat: a magyar hagyományok, adottságok és a piaci környezet miatt az egészségipar, ezen belül az egészségügyi turizmus az egyik reális kitörési pont, amely alkalmas az ország, ezen belül a turizmus újrapozícionálására – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink