Lendületesen kezdte a karácsonyi szezont London

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 07. 00:03

A mély recesszió ellenére két éve nem látott költekezési láz jellemezte a karácsony előtti első nagy londoni bevásárló hétvégét, amelyen milliók lepték el a brit főváros elegáns áruházakkal szegélyezett híres utcáit, mindenekelőtt az Oxford Streetet.

A londoni tanács – immár ötödik éve egymás után – egyetlen hatalmas gyalogos övezetté nyilvánította a központi bevásárló negyedet, ahonnan december első szombatján minden járművet kitiltanak.
Az első kimutatások szerint csak az Oxford Street, Bond Street és Regent Street határolta londoni áruházi negyedben kétmillióan özönlöttek az utcákra, és összesen 200 millió fontot (60 milliárd forintot) hagytak az üzletekben.
Ez sokkal jobb eredmény a tavalyi előkarácsonynál, amikor 1,5 millió vásárló 150 millió fontot költött a december eleji autómentes szombaton.
A világgazdaság legnagyobb erőcentrumai közül hivatalosan már csak Nagy-Britannia van recesszióban. A brit statisztikai hivatal minap közölt, felülvizsgált adatai szerint az idei harmadik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az előző három hónappal összevetve a hazai össztermék (GDP); az éves visszaesés 5,1 százalékos volt. Ez volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben visszaesést mértek a brit gazdaságban. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.
A brit recesszió harmadik negyedévi folytatódását mutató adatok kisebb piaci sokkot okoztak, mivel citybeli elemzők a szeptemberrel zárult három hónapban már 0,1-0,3 százalék közötti negyedéves növekedést vártak a brit gazdaságban – közli az MTI Eco.

Kapcsolódó cikkeink