Lendületes növekedési pályára állt a zöld finanszírozás a kereskedelmi ingatlanoknál

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 27. 10:54

A zöld finanszírozás nemcsak támogatja a zöld gazdaság felé való átmenetet, hanem pénzügyi szempontból is alacsonyabb kockázatot jelent – hívja fel a figyelmet a Colliers és a K&H csoport által „Green Finance Report” címmel kiadott közös jelentése.

A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.

Az OECD 2021-ig közzétett adataiban jelentős növekedést láthatunk a zöld finanszírozás terén. Elmondható, hogy az állomány lényegében háromszorosára nőtt 2019-hez képest.

Az ingatlanpiaci szektornak kétségtelenül kulcsfontosságú szerep és egyben felelősség jutott a zöld átalakulás előmozdításában.

A kutatás azt is megerősíti, hogy a zöld irodaterületek aránya idehaza már meghaladja az 50%-ot a spekulatív ingatlanállományon belül, és ez várhatóan még tovább fog növekedni. Ezek az ingatlanok alacsonyabb energiaköltséggel működnek fenntartható módon, a finanszírozásuk is kedvezőbb, mint a piaci átlag.

– Az egész Kereskedelmi Ingatlan (CRE) hitelportfóliónk 2023-ban megkötött vagy még megkötésre kerülő része 40%-ban már a zöld kategóriába sorolható – hívta fel a figyelmet Tímár Péter (head of real estate finance, K&H Group). //

Kapcsolódó cikkeink