Lendületben van az élelmiszeripar

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 23. 08:30

Magyarország élelmiszeripara az elmúlt években számtalan nehézséggel találta magát szembe, de köszönhetően a biztos alapoknak, javuló tendenciát mutat a hatékonyság és jövedelmezőség terén – jelentette ki dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a XV. Országos Kereskedelmi Konferencián, Siófokon.

Magyarország számára fontos a stabil és hazai forrású élelmiszerellátás (Fotó: Pixabay)

Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszergazdaság egyik kiemelt célja továbbra is az, hogy a magas minőség és a nagy termékválaszték mellett kiszámítható és minden körülmények között stabil legyen az élelmiszerellátás. Ehhez biztosítani kell a megfelelő feltételeket a gyártáshoz, ismerni kell a kereskedelmi sajátosságokat és a fogyasztók igényeit. A belföldi piac mellett az export és ennek ösztönzése is kiemelt feladat. Dr. Felkai Beáta kiemelte, 2014-től 2021. december 31-ig összesen 516,5 milliárd forint élelmiszeripari támogatás járult hozzá az ágazati szereplők jövedelmének stabilizálásához, a kockázatok csökkentéséhez és finanszírozási helyzetük javításához. Ebből tisztán nemzeti forrásból finanszírozott támogatások keretében 166,5 milliárd forint került megítélésre, EU-s forrásból pedig 316, 7 milliárd. A 2021-ben meghirdetett és nagy sikernek bizonyuló újabb felhívások tovább fogják segíteni az ágazat versenyképességének fejlődését. Cél, hogy a magyar élelmiszerek itthon és külföldön egyaránt keresettek legyenek!

A rendezvényen köszöntőt mondott Oravecz Márton, a Nébih elnöke is, aki az ellátásbiztonság és az élelmiszerbiztonság oldaláról is megvilágította az aktuális helyzetet és a jövőképet.

AM

 

Kapcsolódó cikkeink