Lendületben a szlovák kiskereskedelem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 11. 09:02

Éves összehasonlításban 7,8 százalékkal emelkedett májusban a szlovákiai kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 6,5 százalékos növekedés után – közölte a szlovák statisztikai hivatal kedden. A májusi kiskereskedelmi forgalombővülés a legkedvezőbb adat 2008 szeptembere óta.

pozsony

Elemzők éves szinten előzetesen 5,9 százalékos májusi forgalomemelkedést vártak.
Az év ötödik hónapjában mért 0,8 százalékos havi szintű kiskereskedelmi forgalombővülés is jelentősen meghaladta a 0,2 százalékos emelkedést valószínűsítő szakértői várakozásokat.
Áprilisban pozitívra javította a korábbi stabilról Szlovákia elsőrendű “A2” államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service, elsősorban a szlovák gazdaság erőteljes növekedési kilátásaival indokolva a döntést.
A Moody’s szerint a szlovák gazdaság erőteljes növekedési potenciálja még tovább közelíti a jövedelmeket az euróövezeti átlaghoz. Szlovákiában az egy főre jutó GDP-érték már 2015-ben is az euróövezeti átlag 76 százaléka volt, jóllehet tíz évvel korábban még csak az átlag 56 százalékát érte el.
A hitelminősítő várakozása szerint a fejenkénti hazai össztermék vásárlóerő-paritáson számolva 2021-re átlépi a 40 ezer dollárt Szlovákiában.
A nemzetközi hitelminősítő az idei évre 3,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos, 2019-ben 4 százalékos növekedést vár a szlovák gazdaságban. A Moody’s szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) növekedési dinamikája széles bázisú, a hazai és a külső kereslet egyaránt a fő hajtóerők közé tartozik. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink