Elemzők: lassuló ütemben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 04. 11:55

Folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése, de a növekedés üteme várhatóan lassul majd az év végéig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az MTI-nek értékelő elemzők szerint.

polc-

A KSH szerdán közzétett első becslése szerint áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal nőttek az eladások.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedése, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban, az év második felében ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a bővülés üteme.

Az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette, hogy a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli az elkölthető jövedelmet, valamint csökkentheti a háztartások óvatossági megtakarításait.

Az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, és a forgalom növekedését az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is segíti – közölte.

A szakember a kiskereskedelmi forgalom 5 százalék feletti növekedésére számít az idén, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik – fejtette ki.

Suppan Gergely szerint a vasárnapi zárva tartás ugyan okozhat átmeneti kilengéseket, azonban ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja.

Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését – tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyers adatok szerinti növekedés lassult áprilisban. Januárban még 8,2 százalékos volt az éves szintű bővülés, februárban 6,4, márciusban 6,5 százalékos. A korrigált index szerint áprilisban 5,3 százalékos volt a bővülés, ami meghaladja a márciusi 5,1 százalékos növekedést, ugyanakkor elmarad a januárban és februárban mért 8,6, illetve 6,4 százalékos tempótól – mutatott rá.

Az elemző kommentárjában kitért arra, hogy az élelmiszerek esetében látványos a lassulás, 1,6 százalékkal nőtt a forgalom áprilisban, ami tavaly augusztus óta a leggyengébb adat, és jóval elmarad az élelmiszereknél az év első három hónapjában mért 3,3-5,7 százalékos növekedéstől.

Úgy fogalmazott: konkrét következtetéseket korai lenne levonni, ám úgy tűnik, hogy az idén elmaradt a korábbi évek tavaszi hónapjaiban megszokott gyorsulás, azaz a kiskereskedelem dinamikája lassult, és ebben szerepe lehet a vasárnapi boltzár bevezetésének.

Összességben Németh Dávid arra számít, hogy az idén a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalékkal növekedhet.

Barczel Vivien, az Erste Bank Hungary elemzője kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom áprilisi növekedésében főként a nem élelmiszer-kiskereskedelem és az üzemanyag-forgalom játszott szerepet. A többletjövedelmeket erre fordítják a háztartások – tette hozzá.

A szakember szerint az év további részében is folytatódik a kiskereskedelmi forgalom bővülése, és szintén úgy látja, hogy a háztartások fogyasztása válhat a fő húzóerővé a bruttó hazai termék (GDP) növekedésében.

Az elemző elmondta: várakozásaik szerint az idén éves szinten átlagosan 6,2 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára korábbi értékelését felidézve kifejtette, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülését főként a reáljövedelmek növekedése, illetve az online pénztárgépek bekötése, a piac tisztulása eredményezte.

A növekedés lassulásában szerepet játszik, hogy a tavaly üzembe állított online pénztárgépek hatása folyamatosan megjelenik az éves bázisban, a magasabb bázis miatt kisebb a növekedési ütem – fejtette ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink