Lemondott az OKSZ elnöke

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 20. 14:58

Lemondott az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke, Feiner Péter – tudta meg a Népszabadság.  Az ok a kiskereskedelemre kirótt extraadó lehet.

Úgy tudni, hogy Feiner Péter – aki egyben a hazai Spar áruházlánc igazgatója is – a kereskedelmi szektort, ezen belül a nagy kereskedelmi láncokat kiemelkedő mértékben terhelő extraadók bejelentése miatt mondott le az érdekvédelmi szervezet éléről.

A kormánytöbbség által hétfőn megszavazott jogszabály szerint a kereskedelmi szektorra sávos adókat vetettek ki. Ennek túlnyomó részét öt áruházláncnak, köztük a Sparnak kell kifizetni.

Az extraadó egyik nagy vesztese a Spar lehet, amely az Opten céginformációs szolgálat adatai szerint már a tavalyi évet is az áruházláncok között legnagyobb, 14,8 milliárdos veszteséggel zárta. Ráadásul, mivel az adót az árbevétel alapján kell kifizetni, a láncnak csak a tavalyi árbevétele alapján több mint 6 milliárdos adókötelezettsége keletkezik.

Az elfogadott jogszabály szerint az adóévi forgalom alapján kell az extraadót kivetni. Hogy ez a Spar esetében hogy alakul, még kérdéses. A második legnagyobb hazai hipermarketlánc nemrégiben a teljes itteni Plus-diszkonthálózatot is átvette a Tengelmanntól.

Kapcsolódó cikkeink