Lemondott a Tesco vezérigazgatója

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 21. 11:12

A Tesco áruházlánc bejelentette, hogy lemond vezérigazgatója, Philip Clarke, írja az MTI. Mindez azután történt, hogy a vállalat arra figyelmeztette a részvényeseit, hogy 2014 első félévében kisebb nyereségük lesz a vártnál.

tesco

Philip Clarke három évig vezette a Tescót, most az Unilever egyik igazgatóját igazolták át a helyére októberi kezdéssel. Clarke két évvel ezelőtt kezdett bele a Tesco nagy-britanniai üzletágának megújításába, de ez nem mutatkozott meg az eladások tartós növekedésében.

A Tesco hétfői bejelentése szerint a piaci körülmények romlottak, kevesebb bevétele és kisebb nyeresége lesz annál, mint amelyet június elején jósoltak. Richard Broadbent, a Tesco igazgatói tanácsának tagja szerint Philip Clarke egyetértett az igazgatókkal, hogy ez a megfelelő pillanat, hogy egy más megközelítéssel rendelkező új vezetőnek adja át az irányítást.

A Tesco a világ harmadik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, megközelítőleg 23 milliárd angol font a piaci értéke és 530 ezer alkalmazottja van, de az elmúlt években gondokkal küzdött. Leginkább azért, mert nem sikerült betörnie az Egyesült Államokba, és Japánba se, közben pedig a fő piacuknak számító Nagy-Britanniában sem sikerült jelentősebb növekedést elérniük.

A befektetők szerint Philip Clarke menesztése jó kezdet, mert hétfő délelőtt 2,81 százalékkal erősödött a Tesco részvényárfolyama a londoni tőzsdén. (index.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink