Lemaradásban a magyarok napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása
Az 1-3 éves gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztása még eléri a WHO által javasolt napi bevitelt, ám ez a mennyiség az életkor növekedésével párhuzamosan csökken. Az 1-3 éves gyermekek naponta 41 dkg zöldséget és gyümölcsöt esznek. A 4-10 évesek már csak 34 dkg-ot, míg a 11-18 évesek csupán 27-et, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének korábbi elemzéséből, amely a hazai 0-18 éves korosztály táplálkozási szokásait vizsgálta.
18 éves kor felett ugyan növekszik a tudatos táplálkozásra való igény, de így is lemaradásban vagyunk az irányadó napi minimális 40 dkg-os mennyiséghez képest. Ősszel sokaknak fejtörést okozhat a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése, de más módon, akár zöldségpástétomokkal is be tudjuk vinni a szükséges vitaminokat szervezetünkbe.
ösen fontos, hogy egészségünkre még inkább figyeljünk. Nagyban hozzájárulhatunk ehhez, ha tudatos étrendet követünk. Ennek pedig elengedhetetlen része, ha zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztunk. A zöldségek bőséges forrásai a vitaminoknak (pl. C-vitamin, béta-karotin, B-vitaminok), ásványi anyagoknak (pl. kálium, magnézium), élelmi rostoknak, az olajos magvakat és babféléket leszámítva pedig az energiatartalmuk sem jelentős. Mindegyik zöldség más-más vitaminban, illetve ásványi anyagban gazdagabb, így a változatosság nemcsak gyönyörködtet, hanem hozzájárul a megfelelő tápanyagbevitelhez is.
Amennyiben a hazai zöldségeket az érési idényükben iktatjuk be étrendünkbe, akkor a hazai gazdaságot és termelőket is támogatni tudjuk. Ősszel és télen jól beilleszthető az étrendbe a sütőtök, cékla, savanyú káposzta, jégcsapretek, fekete retek, vajretek, kelbimbó, kelkáposzta fejes káposzta, vörös káposzta vagy éppen a különböző szárazhüvelyesek.
„Sokan azt gondolják csak húsokból, halakból lehet pástétomot előállítani, pedig ez nem így van, a zöldségek is kiváló alapanyagok ehhez. Mi pedig fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód minél inkább elterjedjen a hazai lakosság körében és akkor is lehetőség legyen például zöldségek fogyasztására, ha éppen rohanásban vagyunk vagy nem a megszokott módon vinnénk be a hasznos tápanyagokat a szervezetünkbe”
– mondta Kovács Gábor, a Hamé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
A szárazhüvelyesek, például a bab is nagyon jó pástétom alap, amit aztán változatossá lehet tenni akár gombával, paradicsommal és fűszerezéssel. A zöldségek fűszerként is funkcionálnak, így ha vöröshagymát, fokhagymát, paprikát ízesítésre használunk, sokkal kevesebb só kell az ételekhez, ezáltal pedig egy nagyon kellemes, az alapzöldségekkel harmonizáló ízhatást érünk el.
Kapcsolódó cikkeink
Okostányér
Idén megduplázódott az Okostányér® Országos Diák Tudáspróbára jelentkezők száma, 233…
Tovább olvasom >A divatos superfoodok helyett válasszunk hazait! – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon és a táplálkozásunkhoz is…
Tovább olvasom >A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >