Lehetőség és kihívás is az otthon főzés erősödése a tészta előtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

Kiugróan magas a kereskedelmi márka aránya a tészták piacán, ami fokozza a gazdaságossági versenyt a hazai gyártók között. Többen a kereskedelmi márkák gyártásában látják biztosítottnak a jövőt, mások a hozzáadott értékeket keresik. Ugyanakkor a házon kívüli étkezést takarékosságból mellőző fogyasztói réteg új lehetőségeket jelent.A tavalyi év óta elég „árharcos” a tésztapiac, hiszen a 2007. év emelkedése után az átlagár 2008 eleje óta stagnál, a kereskedelmi márkák pedig már 45 százaléknál járnak. Ugyanakkor az import továbbra sem jelentős (ebből a szempontból jól jött a magas euróárfolyam a hazai gyártóknak), és tojástartalom tekintetében is csak minimális eltolódások fedezhetők fel.
– Komoly árverseny zajlik, a minőségi szempontokkal csak nagyon kevesek törődnek – állapítja meg Káhn Norbert, a Gyermely Zrt. kereskedelmi igazgatója. – A gyártói márka oldaláról a piac beszűkült, így a kapacitás lekötésének egyetlen eszköze a gyártók egy részénél kizárólagosan a kereskedelmi márka lett. Ez az indokoltnál is alacsonyabb árszinteket eredményezett, ezért a kereskedelmi márkák ettől függetlenül is bekövetkező növekedése tovább gyorsult.
Ez a folyamat rendkívül kedvezőtlen, mert a kialakult átadói árak elszakadtak az előállítási költségektől és egy irreális (átadói) árképzet alakult ki. Ha ez a helyzet nem fog változni, úgy gyárbezárások következnek, figyelmeztet a szakember. Ráadásul a tésztapiacon eddig is jelentős feketepiac az áfaemelés hatására tovább erősödik.

Bejöhet az előre menekülés
A gazdasági válság legnagyobb áldozatai minden termékcsoportban, így a tésztagyártás területén is, a kis beszállítói körrel rendelkező tésztagyártók, akik egy adott területi körben értékesítik termékeiket, nagymértékben függve területük jelenlegi fizetőképes keresletétől, jelzi Hajduné Reinwald Anita, a Mary-ker Pasta Kft. kiemelt partner-igazgatója, majd hozzáteszi:
– Ám aki bátor, és a jelen helyzetben mer kockáztatni (mint például társaságunk idei innovációival), azoknak a nehezebb piaci helyzet ellenére is „áll a zászló”.
A Mary-ker Pasta ugyanis két új termékcsaláddal is megjelent idén, mégpedig a „Táplálkozzon tudatosan” jelmondat életre keltésével. A fiataloktól a középkorosztályon át minden korcsoportban megtalálható az a dinamikusan erősödő fogyasztói réteg, amelyik egészségtudatosabban táplálkozik – már az alapanyagok beszerzésétől kezdve.
A Mary-ker tehát ennek jegyében változtatott: Korona durum termékét omega3 lenolajjal dúsította, és „Durum, másképp…” szlogennel forgalmazza. Korona 4 tojásos termékét pedig nemcsak csomagolásában fiatalította meg, hanem egy tradicionális magyar gabonából készült alapanyag, a tönkölybúzaliszt hozzáadásával tette élettanilag is kiemelkedővé.

Felgyorsult koncentráció
A tésztapiac szerkezetét tekintve lassan változik, gúzsba kötik a tradíciók, akár formák, akár tojástartalom tekintetében. A háziasszonyoknak – főként az idősebbeknek – az a fontos, hogy mindig ugyanolyanra tudják reprodukálni az ételek ízeit, ezért többnyire csak erős ráhatásra próbálnak ki új termékeket. A gazdasági körülmények azonban néha erősebbnek bizonyulnak. Gnám Péter, a Soós Tészta Kft. kereskedelmi igazgatója például elmondja:
– Úgy érzékeljük, hogy a kategóriákon (leves- vagy körettésztákon) belül a kevesebb tojást tartalmazó tészták felé fordul a kereslet a magas tojásár és – különösen a gasztro területén – a tárolási és élelmiszer-biztonsági okok miatt.
Ugyancsak a gazdasági körülmények gyorsították fel az eladások koncentrálódását a nagyobb alapterületű üzletek felé, teszi hozzá a szakember. A nagy láncok akcióival, promócióival nem tudják felvenni a harcot a kisboltok, különösen a függetlenek.
A választék ennek következtében egységesedik. De a „házias” tészták piaci részaránya csak kismértékben változik, mivel az országos láncok is hasonló arányban forgalmazzák azokat.
– A kisboltok visszaszorulásával alapvetően nem változott meg a fogyasztók hozzáállása a „házias” száraztésztafélékhez – fogalmazza meg Puskás János értékesítési igazgató a Famíliatészta Kft. részéről. – Az eladási csatornák változása nem hoz jelentős változást a választékban, mivel a fogyasztók igényei a fajták sokszínűségét illetően nem változtak. Előfordulhat, hogy néhány gyártó racionalizálja, koncentrálja a választékát, de ezzel piaci rések keletkeznek, amelyek a rugalmas, kisebb gyártóknak teremtenek lehetőséget.

Válságban is marad a kedveltség
A piackutatási adatok szerint a tészta az általános takarékoskodás közepette megőrizte kedveltségét. Ezt kényelmi és egészséges jellegének köszönhette, valamint annak a ténynek, hogy továbbra is megmaradt fajlagosan olcsó és tápértékben gazdag terméknek.
– Az éttermi vonalon érezhető a keresletcsökkenés, a nagykonyhák, menzák, munkahelyi étkezés esetében viszont növekedést látunk – mondja Káhn Norbert. – A jövő évi költségvezetési tervezetben szereplő, ide irányuló forráscsökkentés viszont aggasztónak tűnik.
Az otthoni főzés előtérbe kerülése, mint a takarékoskodás egyik formája, mindenképpen jó lehetőség a száraztésztatermékeknek és gyártóiknak.
– Ez a trend azonban egyben jelentős kihívás is a gyártóknak, hiszen folyamatosan állandó, jó minőségű terméket kell tudjon kínálni a vásárlóinak – figyelmeztet Puskás János. – Mivel gyakrabban veszik le a polcról a terméket, kiváló lehetőség adódik a márkahűség kialakítására. Ám közép- és hosszú távon csak megfelelő minőséggel lehet megtartani a vásárlókat. Innovációs irányként is csak olyanokban tudnék gondolkodni, ami minél megbízhatóbb és kiválóbb termékminőséget indukál.

A prémiumok között erősít a piacvezető
A fizetőképes kereslet csökkenésére a Gyermely Zrt. két új termékcsaláddal reagált. Megjelent a Donna Pasta egytojásos tésztával, amely magas minőségű tésztalisztből és friss tojásból készül, azonban a kisebb tojásszám miatt olcsóbb és szélesebb körhöz ér el.
Durumtésztáikat is megújították Vita Pasta néven. A változás a dizájnt és a termékválasztékot is érintette, így bővült a fogyasztói hatókör és a forgalom. A márkacsaládon belül a zöldséggel dúsított termékek körét bővítették
A fentieken kívül a cég további három termékcsaláddal versenyez a piacon. A piacvezető Gyermelyi tészta legnagyobb termékcsaládja a négytojásos tészta, amely az év elején két házias, korábban csak kisebb gyártók által kínált formátummal bővült: a csuszatésztával és a dörzstarhonyával.
A nyolctojásos termékcsalád csomagolását az elmúlt évben átalakították, négy élen hegesztett, talpas tasakokban kínálják őket.
– Az utolsó kategóriába azon exkluzív termékeink tartoznak, amelyekkel az idei ősz folyamán jelenünk meg a piacon – árulja el a kereskedelmi igazgató. – Olyan míves, kisüzemi technológiával, hagyományos szárítással és kézimunkával előállított termékeket fejlesztettünk ki, amelyek csomagolásuk, formájuk és beltartalmuk miatt is a prémium szegmens részei. A papírdobozos csomagolásban megjelenő lasagne és az egyedi formájú fészektészta kiváló durumőrleményből, kilogrammonként további négy, frissen feltört tojás hozzáadásával készül.
Másik két újdonságuk: a bronzmatricával gyártott 7 centiméteres óriáskagyló és a több mint 2 centi átmérőjű, pákkeri durumőrleményből készült, tölthető, csak a legigényesebb olasz tésztamanufaktúrák által gyártott elit tészták. A bronzmatricának köszönhetően a termékek fala érdes, és ez a rusztikus felület jobban megköti a szószt, mártást, így nyújtva a látvány mellett harmonikus, összetett ízélményt a fogyasztónak.

Közel kerülni a fogyasztóhoz
– Gróf Széchenyi István mondta: „A nemzet alapja a család”. Mennyire igaz: a mai rohanó világban a család a legsebezhetőbb. A Mary-ker Pasta Kft.100 százalékban magyar családi vállalkozás – emeli ki Hajduné Reinwald Anita. – Nagy örömünkre szolgál, hogy hazai háztartásokba kerülnek be termékeink, hisz az ételkészítés és elfogyasztás családi körben meghittebbé tudja tenni rohanó életünket, összehozza a családokat. A csomagolt kis kiszerelésű termékek piaca, ennek is köszönhetően, remélhetőleg a közeljövőben tovább növekszik. Természetesen emellett jelen vagyunk a HoReCa-piacon is, keressük a lehetőségeket, a kitörési pontokat.
A Korona család marketingértékét növeli, hogy a Kiváló Magyar Élelmiszer logó használatára jogosultak, fűzi hozzá a kiemeltpartner-Igazgató.
– Minden olyan eszköz, amelyet partnereink forgalomnövelés céljából kitalálnak bolti szinten, és amivel termékeinket nem csak a polcra, de a vevők kosaráig kísérhetjük, lehetőség számunkra és élünk vele – ígéri. – A fogyasztót érdekeltté kell tenni, el kell mondani neki, hogy a Korona tészta miért jó választás. Ehhez a legszembetűnőbb lehetőség egyből a vásárláskor a csomagoláson történő kommunikáció. Az újságos akciók, kiemelt hirdetéseken kívül bolti promóciók, kóstolók, rendezvények szponzorálásával próbáljuk megszólítani fogyasztóinkat, megismertetni új termékcsaládjaink előnyeit.

Hozzáadott értékek, piaci rések
A Soós Tészta fő profilja a „házias”, minőségi, 8 tojásos levestészták gyártása, amelyek éppen ezért nem az árharcos kategóriában küzdenek.
– Termékeinket inkább azok keresik, akik jót és finomat akarnak enni, nem pedig azok, akik spórolni akarnak – mondja Gnám Péter. – Innovációink is a speciális, sok kézi munkát igénylő, minőségi termékekre irányulnak.
A vállalkozás e termékfejlesztési irány mellett erősíteni kívánja jelenlétét a gasztro-szegmensben, tudjuk meg a kereskedelmi igazgatótól, aki hozzáteszi:
– Termékeink marketingtámogatását a direkt vásárlásösztönző módszerek felé irányítottuk, de kipróbálunk új, általunk még nem használt, a válság miatt nagyon olcsóvá vált nyomtatott és audiovizuális médiát is.
A Família tészták körében nem lesz alapvető változás, bár a kínálatot átfésülik, átrendezik, tudjuk meg az értékesítési igazgatótól. Néhány termék gyártása megszűnik, de lesznek újabb fajtáik is.
– Főleg olyan új termékeket szeretnénk gyártani, amelyekre igény van, de gyártó nemigen a piacon – árulja el Puskás János.
Szalai László

Kapcsolódó cikkeink