Lehalászási ünnep a Hortobágyon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 12:40

A hortobágyi halastavakból 1500-2000 tonna halat halásznak le az idén – közölte Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója szombaton az MTI-vel.

Az I. hortobágyi lehalászási ünnep alkalmából az elepi tónál rendezett programok helyszínén a vezérigazgató elmondta: a kétnapos halünnepen a 95 éves halgazdaság szeretné bemutatni a halászat hagyományos formáját, a kemény fizikai munkát, a kézi hálóhúzást és a nélkülözhetetlen összetartást.

Szombaton és vasárnap összesen 400 mázsa halat emelnek ki a tavakból, de az igazi dömping decemberben, a karácsonyi nagy halfogyasztást megelőző időszakban várható – tette hozzá.

Sarka Béla szerint ekkor termelik meg az 1,3 milliárd forintos árbevételük 30 százalékát.

Tavaly egyébként mérleg szerinti eredményük 9 millió forint volt, az idén már 20 milliós eredményt várnak – mondta az MTI-nek Sarka Béla.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett lehalászási ünnep első napján több mint ötszázan látogattak el az elepi tóhoz, ahol horgászversenyt is tartottak.

A régmúlt is megelevenedett a tóparton: előkerültek olyan régen használt eszközök, mint a varsa, a húzó-dobóháló, a kutató szák vagy a csónak.

Vasárnap átadják a 95. évfordulóra alapított Hortobágy Halászatáért Érdemérmeket, amellyel ezentúl minden évben a halgazdaság legkiválóbb dolgozóit ismerik el. Közben a főzőversenyen bográcsokban rotyog majd a hortobágyi alapanyagból készülő helyi, szegedi, balatoni és bajai halászlé. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink