Leégés ellen véd, de nem biztos, hogy vízálló

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 09. 00:00

Jól szerepeltek a Magyarországon kapható naptejek azon a nemzetközi fogyasztóvédelmi teszten, amelyről a Kosár című lap számolt be – közölte az inforadio.hu. A készítmények vízállóságával azonban komoly problémák vannak.

A naptejeken feltüntetett faktorszám az UV-B tartományra vonatkozik, és arra utal, hogy a szer használatával mennyi időt lehet eltölteni a napon a leégés érdemi veszélye nélkül. Vagyis, ha napozószer nélkül öt perc alatt leégnénk, akkor egy 20-as faktorú krém 100 percig garantálja a leégés elleni védelmet, legalábbis a definíció szerint – magyarázta az InfoRádiónak a Kosár magazin tesztszerkesztője.
Hacsek Tamás hangsúlyozta: nagyjából 20 terméket vizsgáltak, és mindegyik alkalmasnak bizonyult arra a célra, amelyet a csomagoláson ígért. Kiugróan jó vagy közepesnél gyengébb terméket nem találtak, ám kiemelte: nem mindegyik naptej volt vízhatlan, hiába volt ez ráírva, ezért azt tanácsolja, fürdőzés után újra kenjük be magunkat.
Egyre több uniós irányelv jelenik meg a napozószerekkel kapcsolatban. Az egyik értelmében a 100 százalékos védelem feltüntetése tilos a csomagoláson. A mért értéket csak akkor lehet feltüntetni a szakértő szerint, ha annak a harmadát az UV-A tartományban is "tudja" a szer – vagyis egy 30-as faktorszámú készítmény 10-et az UV-A tartományban véd.
Kapcsolódó cikkeink