Leálltak a mezőgazdasági beruházások

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 04. 00:00

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt – írja a tozsdeforum.hu.

Egy jól működő uniós és magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák csökkenthették volna a visszaesést, ennek létrejötte pedig a most kezdődő kilábalási időszakban is óriási lökést adhat a szektornak.
Tavalyi év második felében a válság hatására drámaian visszaesett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága, versenyképességük helyreállítása érdekében az idén egyre többen kezdenének fejlesztésbe. Ehhez elengedhetetlen a támogatási rendszerek hazai szabályozásának újragondolása, kiegészítése, és ezáltal a kis- és középvállalkozások számára a növekedéshez nélkülözhetetlen pótlólagos források biztosítása.
Az ágazatban a beruházási kedvet az elérhető támogatások határozzák meg, a beruházási döntéseknél az elérhető támogatás sok esetben megelőzi a gazdasági szempontokat. "Nemzetgazdasági szinten termelő beruházások nélkül nincs kilábalás a válságból. Ezt a mindenki számára kedvezőtlen hektikus állapotot úgy lehetne feloldani, ha a 2013-ig meghirdetésre kerülő mezőgazdasági géptámogatások esetén a 2010. január elseje után megkezdett beruházásokkal is lehetne pályázni." – mondta Magyary Péter, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi zRt. finanszírozási igazgatója.
"Az EU támogatott gép-beruházások lízing finanszírozását évek óta diszkriminálja a hazai szabályozás, így ezeket a beruházásokat egyelőre csak magasabb kockázat mellett, és ezért drágább, magasabb önerő és pótlólagos fedezetek bevonását igénylő hitellel lehet megfinanszírozni." – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.
Kapcsolódó cikkeink