Leáldozott a transz-zsíroknak?
A világ vezető élelmiszeripari cégei fogtak össze annak érdekében, hogy 2023-ra kivonják termékeikből az iparilag előállított transz-zsírokat.
A Nemzetközi Élelmiszer- és Iparszövetség (IFBA), amelynek többek között tagja a Nestlé, a Coca-Cola és a PepsiCo, a WHO ajánlásához igazítaná a globális standard-értékeket transz-zsír tekintetében, ami azt jelenti, hogy ennek, vagy a termékben lévő olajnak a mennyisége nem haladná meg 100 grammonként a 2 grammot.
Az IFBA azután tette meg erről szóló bejelentését, hogy a WHO minden globális élelmiszer-ellátó láncot felszólított: vonja ki a mesterséges tranzs-zsírokat 2023-ra termékeiből annak érdekében, hogy csökkenjen a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya. A WHO szerint a tranzs-zsír-bevitel évente több mint 500 ezer ember haláláért felelős.
Az iparilag előállított transz-zsírok olyan termékekben találhatóak, mint a margarin vagy a ghí-vaj, de gyakran jelen vannak snackekben, vagy sütőipari termékekben is. A gyártók gyakran használják a transz-zsírokat arra, hogy meghosszabbítsák a termékek eltarthatóságát. A WHO azonban hangsúlyozta, hogy egészségesebb alternatívákat kell alkalmazni, amelyek sem az élelmiszer ízét, sem az árát nem befolyásolja.
Foodbev
Kapcsolódó cikkeink
A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >MDOSZ: Elkészült az ovisoknak szóló OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új táplálkozási ajánlást adott…
Tovább olvasom >Nem igazán költenek a cégek vállalati egészségügyre
Lancz Róbert és Kóka János, a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató igazgatóságának…
Tovább olvasom >További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >