A kormány 100 milliárd forintot irányítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 30. 11:58

A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

Tokaj-hegyalja

Lázár János tájékoztatása szerint a Borvidék-Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Programon keresztül elérhető forráshoz a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az itt élő és gazdálkodó szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnek hozzá, ezzel jelentős életminőség-javulás érhető el a térségben.

A programon belül mind a régióban, mind a megyében kiemelt területként kezelik ezeket az érintett településeket, amelyek a forrásokhoz közvetlenül, pályázati rendszer nélkül férhetnek hozzá – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az államtitkár.

Hozzátette: a program első lépéseként hazai forrásból idén 5 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak a települések infrastrukturális viszonyainak javítására, ebből 1,5 milliárd forintot osztanak fel azonnal az önkormányzatok között.

A források elosztása megállapodásos-konszenzusos rendszerben történik a Miniszterelnökség irányításával – fogalmazott Lázár János. Utalt arra, hogy a pénz első része februárban már az érintett önkormányzatok rendelkezésére fog állni, a fennmaradó összegek pedig decemberig hívhatóak le annak függvényében, hogy az önkormányzatok a keretet mire szeretnék felhasználni.

Az államtitkár elmondta: második lépésben a Miniszterelnökség kiemelt turisztikai programot hirdet a települések számára még a 2007-2013-as fejlesztési ciklusból megmaradt pénz segítségével. A 27 településnek 2 milliárd forintot fognak biztosítani, ezt a Széchenyi Programirodán keresztül a helyhatóságok, civil szervezetek vehetik igénybe.

Nem az a cél, hogy ebből a pénzből elsődlegesen a vállalati szektort fejlesszék, hiszen a kkv-k számára megnyílnak majd 2014 második felében az új uniós források – fogalmazott az államtitkár. Közlése szerint a turisztikai projektet szintén nem pályázati rendszerben hirdetik meg, a forrás elnyeréséért a tokaj-hegyaljai településeknek kell saját programot meghatározniuk.

Lázár János arról is szólt, a Tokaj Kereskedőház Zrt. révén a magyar állam is szereplője ennek a borvidéknek, a társaság minőségi fejlesztésére 3 milliárd forintot költött 2013-ban, legalább még 3,5-4 milliárdot kell költeni erre 2014-ben – tette hozzá.

Azt szeretnénk, hogy ha Tokaj-Hegyalja büszke lehetne erre az integrátor állami vállalkozásra, amelyet a kormány szeretne – a profiltisztítás után – a minőség irányába terelni – rögzítette Lázár János.

Hangsúlyozta, a borvidék-program forráskiírásai az év második felében várhatóak, a nagyprojekt több tucatnyi kiemelt programja – így munkahelyfejlesztési-, műemlékvédelemi-, településfejlesztési- és közmunkaprogramok – jelenleg egyeztetés alatt állnak.

Mindent összeadva a kormánynak az lesz a célja, hogy a 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson erre a vidékre – emelte ki az államtitkár. Lázár János egyben megjegyezte, emellett minden országos program érinteni fogja Tokaj-Hegyalját is, ezek egyike volt például az önkormányzatok adósságátvállalására indított kormányzati kezdeményezés.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott elmondta, a borvidéken 2010 óta számos lépés történt az itt élők aktív részvételével, ezek a lépések már törvényhozási szintre jutottak. Mengyi Roland (Fidesz) megyei közgyűlési elnök arról beszélt, a borvidék projektje számos ponton illeszkedik a kormány fejlesztési programjaihoz.

A munkaerő-piaci intézkedéseket, úthálózattal, mezőgazdasággal és munkahelyteremtéssel kapcsolatos fejlesztéseket egy komplex, végrehajtható tervbe integrálni példátlan dolog – húzta alá a helyhatóság elnöke.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a zempléni térség országgyűlési képviselője azt mondta, a kormányzati szándék és program igazi áttörést hoz a térségnek.

A sajtótájékoztatón után Lázár János, Mengyi Roland, Demeter Ervin, és Hörcsik Richárd társaságában szakmai egyeztetésen vett részt a fejlesztési programban érintett polgármesterekkel. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink