Lavinakutatók segítségével tanulmányozzák a jégkrém változását

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 26. 12:00

Lavinaszakértők segítségével tanulmányozzák svájci kutatók, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban, otthon tárolják – számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A Nestlé cég azt reméli, hogy sikerül feltárniuk a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek és növekednek. Amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az evése közbeni ízélmény is megváltozik.

A kutatásokat a cég szakemberei a svájci Davosban működő Hó- és Lavinakutató tudósaival közösen végezték. Az intézetben lévő röntgentomográfiás berendezés a kevesek egyike, amellyel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről.

“Korábban nem tudtunk anélkül belenézni a jégkrémbe, hogy tönkre ne tegyük közben a mintát” – magyarázta Cedric Dubois, a Nestlé élelmiszertudósa.

A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén. Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy.

A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét.

A tanulmányt a Soft Matter című szakfolyóiratban ismertették a svájci szerzők részletesen. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink