Lavinakutatók segítségével tanulmányozzák a jégkrém változását
Lavinaszakértők segítségével tanulmányozzák svájci kutatók, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban, otthon tárolják – számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A Nestlé cég azt reméli, hogy sikerül feltárniuk a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek és növekednek. Amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az evése közbeni ízélmény is megváltozik.
A kutatásokat a cég szakemberei a svájci Davosban működő Hó- és Lavinakutató tudósaival közösen végezték. Az intézetben lévő röntgentomográfiás berendezés a kevesek egyike, amellyel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről.
„Korábban nem tudtunk anélkül belenézni a jégkrémbe, hogy tönkre ne tegyük közben a mintát” – magyarázta Cedric Dubois, a Nestlé élelmiszertudósa.
A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén. Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy.
A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét.
A tanulmányt a Soft Matter című szakfolyóiratban ismertették a svájci szerzők részletesen. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >