Látványos drágulásnak indult a kávé

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 21. 11:41

Az amerikai árupiacon az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt a márciusi határidőre – írja a Világgazdaság Online. Egy fontért, azaz 0,45 kilogramm kávéért tegnap 116,45 dollárcentet adtak a kereskedők az Investing.com adatai szerint. Az arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió. Itt az elmúlt időszakban csak a történelmi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát ez a kávéfajta adja, a többi robusta. Utóbbinak a fő piaca a londoni árutőzsde, és az elmúlt héten 1,2 százalékkal csökkent az ára. Ennek a kávéfajtának Vietnám a fő termőterülete. A helyi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a januártól októberig tartó időszakban 21 százalékkal emelkedett az ország kávéexportja az előző év hasonló időszakához képest.

A rövid távú ármozgásokat alapvetően a spekulációk mozgatják, de a hosszú távú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára. Ezt egyrészt a kereslet növekedése indokolja, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek
– mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.

A kínai és az orosz kereslet látványosan emelkedett az elmúlt években. „Ezekben az országokban korábban nem számított kedvelt italnak a kávé, ám a nyugati életstílus terjedése miatt folyamatosan nő a fogyasztás. Magyarországra féléves szerződések alapján hozzuk be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat” – tette hozzá Csóka Gyula. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink