Láthatatlan nyomozók

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 17. 08:00

Az autóba telepített profi GPS-készülék a tulajdonos internetre kapcsolt számítógépén térképes megjelenítéssel is jelzi a céges jármű helyét, útvonalát, sebességét és üzemanyagszintjét. A hűtőkocsiknál a raktér hőmérséklete, a hűtőaggregátor üzemórája is ellenőrizhető. A beérkezett adatokból különféle lekérdezési módok alapján precíz menetlevél generálható. A sofőrazonosításnak köszönhetően pedig személyre lebontva ellenőrizhetőek a vezetési idők és a munkaidő-kimutatások.Műholdas járműkövető rendszerükről kérdezzük Szabad Krisztinát, az Archicom cég ügyvezetőjét.
– Napjainkban a korszerű logisztika megköveteli a valós idejű pontos információkat. A járművek és a szállított áru helyzete, állapota, illetve a sofőrök teljesítménye mind-mind kiemelten értékes információ a menedzsment számára.
Akár kisebb, akár több száz járműből álló flotta felett rendelkezik, fontos tényező, hogy mennyi idő alatt, milyen útvonalon és milyen költséggel jut el A pontból B pontba a gépjármű és a szállított áru. Az üzemeltetési költségek legnagyobb hányada az üzemanyag-felhasználáshoz kapcsolódik, ugyanakkor előfordulhatnak ezen a téren visszaélések is. Ha csökkenteni szeretné az üzemanyaggal kapcsolatos veszteségeket, látni szeretné a tankolások helyét, idejét, mennyiségét a WebEye segítségével könnyen megteheti!

A WebEye naprakészen, valós időben, a nap 24 órájában teszi lehetővé a jármű álláspontjainak, útvonalának elemzését. Az állomások vagy útvonalfunkciók segítségével percre pontosan láthatja, hogy mikor indult el a jármű, mikor érkezett az állásponthoz, mennyi ideig tartózkodott ott, és hány kilométert tett meg az indulástól.
A térképen megjeleníthető a járművek pillanatnyi pozíciója, haladási iránya, korábbi útvonalai, megállásai. A pozícióadatok nemcsak térképi, hanem menetlevél-formátumban is rendelkezésre állnak. A pontos, jól áttekinthető térképek mellett a felhasználókat számos táblázat, grafikon és statisztika  segíti a járművekről érkező adatok naprakész elemzésében, akár egy évre visszamenőleg is.

A WebEye rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy saját hardver- és szoftverfejlesztésének köszönhetően rugalmasan adaptálható a felhasználók igényeihez. Ezért nem csak kimondottan fuvarozással foglalkozó cégek, hanem szállítmányozó, gyártó és FMCG-cégek logisztikai rendszeréhez is problémamentesen illeszthető, így biztosítva számukra az alvállalkozóik által végzett munka ellenőrizhetőségét és növelve azok hatékonyságát.
– A navigációs eszközök is azon termékek közé sorolhatók, amik segítik a közlekedést. Például a futároknak a legnagyobb segítség, hogy útvonaltervet tudnak készíteni. Több címet megadva a navigáció végigvezeti a sofőrt a címeken – mondja Koncz András, a For-Max Kft. termékmenedzsere. – Cégünk Wayteq márkájú navigációs készülékeket forgalmaz. A Wayteq készülékeket navigációs szoftver nélkül, vagy szoftverrel áruljuk.

Betekintést engedve

A Szemerey Transport az igényeknek kíván megfelelni, biztosítva azokat a technikai és technológiai feltételeket, amelyek garantálják az árukiszolgálás biztonságát. Disztribúciós szolgáltatási színvonalának emelése érdekében járműveiket GPS alapú műholdas járműkövető rendszerrel szerelték fel, amely az ellenőrzés és a pontos elszámolás alapjaként is szolgál. A megbízónak hozzáférése van a Szemerey Transport rendszeréhez – amelyet a CSB-System biztosít –, és így nyomon tudja követni például a hűtési hőmérsékletet, az ajtónyitásokat, azt, hogy hol állt meg útközben az autó, vagy az üzemanyag fogyasztását.
– Amennyiben a megbízó igénye, hogy csak az általa üzemeltetett üzletek előtt állhat meg az autó, vagy megállási pontként tiltott helyeket szab meg, akkor ezek betartása mindennél fontosabb szempont. Gépjárműveink – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – hiteles tachográf menetíróval felszereltek. A hűtött autókat évente kalibrálják. A partnerrel kötött szerződésben kitérünk a gépjármű megjelenésére is. De ugyanúgy szempont a munkaruha színe és minősége, vagy a gépkocsivezető nevének feltüntetése – ismerteti Regensburger Tamás, a Szemerey Transport üzletfejlesztési igazgatója.

Időt és pénzt spórolnak meg a mérlegek

A korszerű, szállító- és/vagy emelőeszközbe épített targoncamérlegek, mérleges raklapemelők („békamérlegek”), fedélzeti mérlegek, azaz a mobil mérlegek a helyhez kötött mérlegek szinte valamennyi klasszikus tulajdonságával rendelkeznek: pontosság, hitelesíthetőség, adatfeldolgozás és -továbbítás. Hatékonyságuk viszont többszöröse a hagyományos mérlegtípusokénak: a szállítás közbeni méréssel időt, energiát, üzemanyagot, tehát pénzt lehet megtakarítani – nem is beszélve a logisztikai útvonalak esetleges átszervezése kapcsán megtakarítható költségekről, hiszen ilyen költség mobil mérlegek alkalmazása esetén fel sem merül!

A holland RAVAS cég világújdonsága a Brit Targoncaszövetség (FLTA) 2010-es Innovációs Nagydíját elnyert iForks targoncamérleg – mondja Beznóczky Antal, a PROMINENS Vállalkozó és Kereskedő Kft. ügyvezetője. – Ezek a legkorszerűbb, nagypontosságú mérő villák teljesen vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően a felhasználó által 5 perc alatt felszerelhetők: a mért súlyérték bluetooth jelátvitellel PDA-ra vagy WiFi-hálózatra továbbítható.

A járműfedélzeti mérlegek „karrierje” az utóbbi néhány évben indult. Az általában műholdas flottakövetővel is felszerelt különböző szállító járműveket szinte elképzelhetetlen mennyiségben látják el egyre pontosabb mérlegekkel: Finnországban több mint 200 tejbegyűjtést végző tartálykocsi alvázába van hitelesített mérleg beszerelve.

Kapcsolódó cikkeink