Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 06. 11:02

Áprilisban 2,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a márciusi 8,7 százalék után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) Prágában.

praga

A kiskereskedelmi forgalomba Csehországban nem számítják bele az autóeladást és szervizelést, amely áprilisban éves összehasonlításban 6,1 százalékkal emelkedett.
Többet költöttek ebben a hónapban a cseh lakosok élelmiszerekre és iparcikkekre, az üzemanyagok eladása ugyanakkor lényegében nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. A legnagyobb növekedést – 20,9 százalék – már hagyományosan az internetes áruházak érték el.
Elemzők szerint az áprilisi alacsonyabb növekedés elsősorban a naptári hatásoknak tudható be, mert az idén ebben a hónapban három nappal kevesebb volt a munkanap, mint tavaly. Általános vélemény, hogy a háztartások fogyasztásának folyamatos emelkedése továbbra is a cseh gazdaság legfőbb húzóereje marad. A külkereskedelem többlete áprilisban 10,6 milliárd koronára esett vissza. Tavaly áprilisban ez 13,8 milliárd koronát tett ki. A cseh kivitel áprilisban a tavalyi áprilissal összevetve 2,9 százalékkal csökkent, míg a behozatal 2,2 százalékkal emelkedett.  (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink