Lassult az OECD-országok GDP-növekedése a második negyedévben negyedéves összevetésben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 28. 11:44

A második negyedévben 0,4 százalékra mérséklődött a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak GDP-növekedése az első negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Stagnál a GDP a régióban

Az OECD honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint a második negyedévi éves szintű gazdasági növekedés 1,5 százalékra lassult az OECD-ben az első negyedévi 1,6 százalék után.

A G7-országok gazdasági növekedése a június végével záródott három hónapban 0,5 százalékra gyorsult az első negyedévhez képest, amikor szerényebb, 0,4 százalék volt a bővülés. A kép azonban vegyes volt: Japán GDP-növekedése meredeken, 1,5 százalékra gyorsult az első negyedévi 0,9 százalékról, Franciaországé pedig 0,1 százalékról 0,5 százalékra. Az Egyesült Államok gazdasága szerényebben, 0,5 százalékról 0,6 százalékra, Nagy-Britanniáé pedig 0,1 százalékról 0,2 százalékra gyorsult a második negyedévben. Kanadában a gazdasági növekedés 0,8 százalékról, 0,3 százalékra lassult, míg Németországé stagnált két egymást követő negyedéves csökkenés után. Az olasz GDP 0,3 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az első negyedévi 0,6 százalékos emelkedés után.

Az Európai Unió GDP-je stagnált a második negyedévben az első negyedévi 0,2 százalékos növekedést követően. Eközben az euróövezet 0,3 százalékos gazdasági növekedést ért el a második negyedévben a negyedévvel korábbi stagnálás után.

Negyedéves alapon az OECD-országok közül Írországban volt a legerősebb a GDP-növekedés (+3,3 százalék) a második negyedévben, amelyet Szlovénia (+1,4 százalék) és Costa Rica (+1,3 százalék) követett. Ezzel szemben tíz OECD-országban csökkent a GDP, legjelentősebben Lengyelországban (mínusz 3,7 százalék), Svédországban (mínusz 1,5 százalék) és Kolumbiában (mínusz 1,0 százalék).

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink