Lassult az euróövezeti magánszektor növekedése áprilisban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 05. 06. 11:00

Lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme áprilisban a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,5 pontra csökkent áprilisban az előző havi 51,6 pontról. Elemzők gyengébb értékre, az előzetesen megadott 51,3 pontra számítottak.
Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 52,8 pontra süllyedt a márciusi 53,3 pontról. Az előzetesen közölt érték valamivel gyengébb volt, 52,5 pontra rúgott.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.
Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban viszont gyorsult a növekedés. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 55,7 pontra nőtt a márciusi 55,4 pontról, a kompozit BMI pedig 52,2 pontra kúszott fel a márciusi 51,4 pontról.
A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében az összetett BMI értéke 50,1 pontra emelkedett áprilisban az előző havi 48,9 pontról, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 50,5 pontra nőtt a márciusi 49,1 pontról.
Az euróövezet végleges beszerzésimenedzser-indexeinek értékei kissé nagyobbak lettek az előzetesen közöltnél, de így is arról tanúskodnak, hogy veszített lendületéből a gazdaság a második negyedév kezdetén, és a növekedés üteme sajnálatosan nyomott. A hazai össztermék negyedéves összehasonlításban 0,2 százalékkal bővülhet, de a feldolgozóipar teljesítménye továbbra is csökken, és több mint hatéves mélypont körül mozog, ráadásul a szolgáltató szektor növekedési üteme is lassult – mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
Williamson kiemelte, hogy az inflációs nyomások alapvetően azért nem tudnak erősödni, mert gyenge a kereslet. Bár a szolgáltatások és árucikkek új megrendelései felpattantak a januári mélypontról és tovább emelkedtek, a növekedést az utóbbi több mint négy év legalacsonyabb ütemei jellemezték. A termelés erősebb ütemben nőtt, mint az új rendelések állománya, ami azt jelenti, hogy az üzleti tevékenység szerény növekedését a korábbi hónapokban leadott megrendelések teljesítésével érték el. Egyértelmű, hogy a keresletnek bővülnie kell a gyorsabb gazdasági növekedés megteremtésének érdekében, illetve a vállalatok nagyobb árképzési erejének biztosításához – vélte Williamson. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink