Lassult az árcsökkenés üteme az Európai Unióban
Lassult az árak csökkenésének üteme márciusban az Európai Unióban – közölte az Eurostat.
A EU statisztikai hivatalának adatai szerint mind az euróövezetben, mind az EU egészében éves szinten 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a februári 0,3 százalék után.
Márciusban 12 tagországból jelentettek negatív rátát. A legalacsonyabb éves rátát Görögországban mérték (-1,9 százalék), majd Ciprus (-1,4 százalék), Lengyelország (-1,2 százalék), Bulgária és Litvánia (mindkettő -1,1 százalék) következik.
A legmagasabb, 0,9 százalék, Ausztriában volt az infláció, őt követi Románia (0,8 százalék) és Svédország (0,7 százalék).
Magyarországon az Eurostat adatai szerint márciusban éves szinten -0,5 százalékon állt a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP).
A KSH korábban azt közölte, hogy a fogyasztói árak a februári 1 százalékos csökkenés után márciusban kisebb ütemben mérséklődtek, átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >