Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben júliusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 31. 11:08

Tizenhét havi mélypontra lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben júliusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott előzetes adatai szerint júliusban – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 1,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben, tavaly február óta a legkisebb mértékben. Júniusban még 1,3 százalékra, de tavaly júliusban 2,2 százalékra rúgott ez az ütem.
A gyakran változékony energiaárakat nem számolva 1,1 százalékkal, de az energia- és feldolgozatlan élelmiszerek árát nem számolva is 1,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.
Az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalék volt júliusban. Elemzők 1,0 százalékot vártak a júniusi 1,1 százalékos emelkedés után.
A pénzromlás ütemének lassulása valószínűleg tovább erősíti azokat a piaci várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank lazítja monetáris politikáját a kormányzótanács szeptemberi ülésén.
Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink