Lassult a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése augusztusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 06. 11:15

Lassult a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése augusztusban: míg júliusban éves szinten 6,2 százalékkal bővült a forgalom, augusztusban 2,7 százalékkal – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn.

Praga

A forgalomnövekedéshez a gépkocsieladás és az iparcikkek iránti nagyobb érdeklődés járult hozzá a leginkább, de ismét gyorsan nőtt az internetes kereskedelem, 24,9 százalékkal.

Havi szinten a szezonális kilengésektől megtisztítva augusztusban 0,6 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Idén augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly. A számítógépes technika internetes eladása 12,7 százalékkal nőtt éves szinten augusztusban. Az élelmiszerek és a gyógyszerek eladása viszont visszaesett.

Elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése azt jelzi, hogy Csehországban erősödik a gazdaság. “A Cseh Köztársaságban most a kiskereskedelmi forgalom növekedése meghaladja a hasonló magyarországi és lengyelországi mutatót. A cseh gazdaságot általában ezzel a két regionális gazdasággal szokták összehasonlítani” – jelentette ki Radomír Jác, a Generali PPF Asset Management pénzügyi csoport fő gazdasági elemzője.

“A kiskereskedelmi forgalom folyamatosan emelkedik, s mára a gazdasági növekedés egyik fontos ösztönzője” – jegyezte meg Pavel Sobísek, az UniCredit Bank fő gazdasági szakértője. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink