Lassul a brit növekedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 26. 00:00

Máris lassult a brit gazdaság épphogy megindult növekedésének üteme, amely – a pénteken kiadott, részleges adatokon alapuló előzetes becslés szerint – 0,2 százalék volt az idei első negyedévben, fele a tavalyi utolsó negyedben mért ütemnek.

A statisztikai hivatal által közzétett első becslés elmaradt a szakértői várakozásoktól, ám elemzők valószínűsítik, hogy a részletesebb adatokra alapuló későbbi felülvizsgálatok során a most kimutatotthoz képest erősebbnek bizonyulhat a tényleges növekedés.
A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévi recesszió után kezdett növekedni a tavalyi utolsó három hónapban, utolsóként a világ legnagyobb gazdasági erőcentrumai közül. A Bank of England (BoE) – a brit jegybank – meglehetősen kényes dilemmával küszködik, ugyanis a változatlanul igen lanyha gazdasági aktivitáshoz a felső tűréshatárt messze meghaladó, ráadásul gyorsuló inflációs ütem társul. A statisztikai hivatal e hét eleji bejelentése szerint a fogyasztói árindex márciusban 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kiskereskedelmi árindex (RPI) pedig 4,4 százalékkal emelkedett tizenkét havi összevetésben. Egy hónappal korábban 3, illetve 3,7 százalékos volt az éves áremelkedés e két mutató alapján számolva.
További komoly gond forrása lehet ugyanakkor a brit államháztartási hiány. A brit államháztartás nettó hiteligénye a márciussal zárult 2009-2010-es pénzügyi évben 152,8 milliárd font (45 ezer milliárd forint) volt; ez 10,87 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelt meg – közli az mfor.hu.


Kapcsolódó cikkeink