Lassú lépésekben
Magyarországon, a Nébih tájékoztatása szerint, az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalának csökkentését több végrehajtási rendelet is szabályozza: közülük az egyik alapján 2021. július elseje után nem hozhatók forgalomba az egyszer használatos műanyagtermékek (evőeszközök, evőpálcika, italkeverő pálcika, tányér, szívószál), valamint az italtartó poharak és az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek (expandált polisztirolból készült EPS ételtároló edény, italtároló, italtároló pohár). A vendéglátóegységek ellenőrzése során azonban jelenleg is találkoznak a szakemberek a készleten lévő termékekkel, ugyanis a július 1. előtt beszerzett egyszer használatos műanyagokat még a vállalkozások felhasználhatják.

Július 1. óta nem hozhatók forgalomba
A vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyagtermékek (EPS) felhasználása az elviteles forgalmazáshoz egyelőre csak kis mértékben csökkent – tapasztalták az ellenőrök. Ugyanakkor egyre inkább megfigyelhető az alternatív csomagolóanyagok terjedése is, például szívószálak és ételdobozok papírból vagy cukornádból, többször felhasználható betétdíjas műanyag ételdobozok és re-CUP poharak, de megjelentek az üveg, fém ételdobozok és a fa evőeszközök is. Helyben fogyasztás esetén, ahol a fogyasztói edények mosogatását meg tudják oldani, ismételten előtérbe kerül a hagyományos porcelán, üveg étkészletek használata. //
Kapcsolódó cikkeink
A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak
A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) kapcsán kiemelten fontos, hogy…
Tovább olvasom >Egy hajmáskéri üzemből 3,4 tonna élelmiszert vont ki a hatóság
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy…
Tovább olvasom >Zajlik az érintett telepek teljes mentesítése és ha nem lesz újabb fertőzés, akkor heteken belül feloldhatják a korlátozásokat
Eredményesnek értékelte a ragadós száj- és körömfájással szembeni védekezést Nagy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >