Lassú lépésekben
Magyarországon, a Nébih tájékoztatása szerint, az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalának csökkentését több végrehajtási rendelet is szabályozza: közülük az egyik alapján 2021. július elseje után nem hozhatók forgalomba az egyszer használatos műanyagtermékek (evőeszközök, evőpálcika, italkeverő pálcika, tányér, szívószál), valamint az italtartó poharak és az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek (expandált polisztirolból készült EPS ételtároló edény, italtároló, italtároló pohár). A vendéglátóegységek ellenőrzése során azonban jelenleg is találkoznak a szakemberek a készleten lévő termékekkel, ugyanis a július 1. előtt beszerzett egyszer használatos műanyagokat még a vállalkozások felhasználhatják.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/10/86_lassulepesek-300x170.jpg)
Július 1. óta nem hozhatók forgalomba
A vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyagtermékek (EPS) felhasználása az elviteles forgalmazáshoz egyelőre csak kis mértékben csökkent – tapasztalták az ellenőrök. Ugyanakkor egyre inkább megfigyelhető az alternatív csomagolóanyagok terjedése is, például szívószálak és ételdobozok papírból vagy cukornádból, többször felhasználható betétdíjas műanyag ételdobozok és re-CUP poharak, de megjelentek az üveg, fém ételdobozok és a fa evőeszközök is. Helyben fogyasztás esetén, ahol a fogyasztói edények mosogatását meg tudják oldani, ismételten előtérbe kerül a hagyományos porcelán, üveg étkészletek használata. //
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: szezámpasztát hívott vissza a forgalomból az Auchan
Szalmonella jelenlétének veszélye miatt visszahívja a forgalomból az Alfez Tahini…
Tovább olvasom >Nébih: javuló eredmények a Tisza-tavi nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen
Június utolsó hetében a Tiszta-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizte a Nemzeti…
Tovább olvasom >Nébih: sajtot hívott vissza a forgalomból az Auchan
Az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a forgalomból az Auchan Prémium…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >