Lassan luxusétel lesz a lecsó is
A magyar háztartások asztalain elengedhetetlen részét képezi a nyári lecsó, azonban az élelmiszeriparban tapasztalható általános áremelkedés hatására az alapanyagok költségei is jelentősen nőttek az elmúlt időszakban. Az Agrárszektor információi szerint az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a paradicsom és paprika éves átlagára, amely globális tendenciaként is megfigyelhető.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/08/pexels-marcelo-verfe-16699418.jpg)
Folyamatosan nő az alapanyagok ára
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közölte, hogy a paradicsom és paprika ára folyamatosan emelkedett az elmúlt öt évben. A paradicsom és paprika éves átlagára az utóbbi időszakban jelentősen nőtt, és mára már a holland és a magyar paradicsom ára között éves szinten nincsenek jelentős különbségek.
Magyarországon a zöldségtermelés több mint 3000 hektáron zajlik, beleértve a hajtatott termesztést is. A paprika és paradicsom hajtatott termesztése is jelentős, és a frisspiac minőségi követelményeinek elsődlegesen a hajtatott paprika tud megfelelni. Az utóbbi években végzett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar hajtatott felület növekedett, és több termálkutat is fúrtak az időszak alatt.
A magyar terméktanács szerint a frisspiac minőségi elvárásainak megfelelő termékeket elsősorban hajtatott paprikából tudnak előállítani. Az elmúlt években a termésátlagok jelentősen nőttek, ami kompenzálta a termőterület kis mértékű csökkenését. Ugyanakkor a paradicsom termelése nőtt, és a termelési érték is megnőtt az elmúlt öt évben. Az export is folyamatosan növekszik, a főbb célországok között Szlovákia és Csehország szerepelnek.
Az Európai Unióba irányuló export esetében Marokkó, Törökország, Egyiptom, Albánia és Észak-Macedónia a fő beszállítók, míg a holland és spanyol termékek dominálnak a hazai üzletláncok polcain. Az áremelkedés globális trendként érinti a paradicsom és paprika piacát, és az árkülönbségek ma már csak elvétve mutatkoznak meg, leginkább a szezon egyes pontjain.
Kapcsolódó cikkeink
Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >Előresietett a természet: korábban indul a bogyós gyümölcsök szezonja
Az idei meleg tél és enyhe tavasz következtében a természet…
Tovább olvasom >Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés
Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >