Lassabb fellendülés várható az euróövezetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 17. 08:00

A Coface a világgazdasági növekedés várható mértékét 2010-re már három százalékra teszi. Értékelésük szerint az euróövezet viszont még mindig az Egyesült Államok mögött áll, növekedési mértékét lefelé, 0,8 százalékra módosította a Coface. A fellendülés ebben a zónában három különböző országprofilt mutat, ám 2010-re összességében gyenge növekedési előrejelzés jósolható.Miközben Európában Írországban, Spanyolországban és Görögországban marad a recesszió 2010-ben, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland viszont ismét a legmagasabb minősítést, azaz A1-es besorolást érdemelte, amely azonos a válságot megelőzi kockázati szinttel, valamint pozitív megfigyelési listára került az Egyesült Államok A2 minősítéssel. E mögött az áll, hogy az iparosodott országok exportálnak Ázsiába, és a fellendülésből hasznot húzhatnak. Ezekben az országokban a vállalati fizetési morál javult, és a fizetésképtelenségi eljárások növekedése egyértelműen lelassult.

Az amerikai gazdaság 2009 negyedik negyedéves jó teljesítménye engedte, hogy a Coface felülvizsgálja növekedési ütemét és 2,3 százalékra felfelé javítsa azt, ezzel pozitív megfigyelési listára helyezte az Egyesült Államokat. A biztató jelek ellenére az USA még mindig nem éri el a válság előtti minősítését (A1). Valójában a Coface tart az év során bekövetkezhető üzleti lassulástól, amelyet a gyengülő költségvetési élénkítő hatások okoznak.

2010-ben az iparosodott országok egészénél 1,6 százalékos növekedést várnak. Ez a növekedési előrejelzés rejt néhány nagy különbséget, különösen az Egyesült Államok (a világ GDP-jének 26 százaléka) és az euróövezet (világ GDP-jének 21 százaléka) között.

Még nehéz idők várhatók Európában

Az utolsó negyedévben a növekedési ütem az euróövezetben nagy csalódást okozott. Stagnált Németországban, negatív maradt Spanyolországban és Olaszországban. A Coface így felülvizsgálta az erre vonatkozó előrejelzését, és azt lefelé 0,8 százalékra módosította – ez valamivel alacsonyabb, mint a korábbi előrejelzése.

A gazdasági tevékenység az euróövezetben gyengül, és a fellendülés korlátozottabb, mint máshol. A növekedési profilok országonként hagyományosan nagyban különböznek, de minden ország kihívásokkal küzd 2010-ben, azonban az egyes, válságmenedzselő stratégiák között jelentős különbség van.

A hagyományos nagy exportőrök (Németország, Hollandia) általában támaszkodnak a vállalatok exportberuházásaira. Az exportban azonban csak szerény fellendülés várható, mivel nem lesz erőteljes a kereslet az európai partnerek között.
Franciaországban és Olaszországban nagyobb mértékben hat a háztartások fogyasztása, amely a munkaerőpiacon bekövetkezett romlás miatt csak kis mértékben növekszik.

Végül a harmadik országtípusban, Görögországban és Spanyolországban 2010-ben a kereslet minden összetevője továbbra is zsugorodik. A legnagyobb kockázat ezekben az országokban az, hogy a szigorú költségvetési politika tovább súlyosbítja a recessziót.

Magyarországon növekedhetnek a kockázatok

Ami hazánkat illeti, a Coface a múlt évben A3-ról A4-re minősítette le, ami a vállalkozások részére azt jelenti, hogy a hitellimitek meghatározásakor szigorúbb megítélés alá esnek.

Nincs jelentős változás a magyar vállalkozások helyzetében, állítja Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. A legújabb minősítések nincsenek számottevő hatással a hazai vállalkozásokra, hiszen a magyar exportnövekedés szempontjából az európai növekedést kell elsősorban figyelembe venni és nem a világgazdaság egészére adott prognózisokat, mivel a magyar export jelentős része az EU felé irányul.

Magyarországon olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyek globális és regionális trendje egyébként javulást ígérne. A hosszabb távú javuláshoz valószínűleg szükség volna az EU gazdasági növekedésének jelentősebb gyorsulására, valamint a belső fogyasztás, egyben a beruházások élénkülésére. Amíg ezen környezeti elemek számottevően nem változnak, a magyarországi cégek kockázati megítélésében érdemi javulás nem várható, tette hozzá Bagyura András, a Coface kereskedelmi vezetője.

Kapcsolódó cikkeink