Lábadozik a forint

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 26. 08:23

Fegyverszünet ide vagy oda, a harcok újra fellángoltak, egyesek szerint közel egy ukrán–orosz háború. A nagyhatalmi kísérlet már ezrek életét követeli, de Putyinnak mindez kevés. Rátenyerelne Európára, mert ne legyen kétségünk, Ukrajna csak az első lépés. Hiába a tőke nagymértékű szökése Oroszországból, hiába a rubel vesszőfutása: úgy tűnik, nem lehet megállítani az orosz szoldateszkát.

A nagyhatalmi hadszíntér még Ukrajnában van, de az érdekszférák egyik ütközőzónája, úgy tűnik, Magyarország lett. Nem kell túl nagy összeesküvéselmélet-gyártónak lenni ahhoz, hogy lássuk, az év eseményei egyenesen vezettek a jelenleg napirenden lévő kérdésekhez. Kezdődött az oroszok behívásával a paksi atomerőmű fejlesztésébe, folytatódott néhány furcsának tűnő kormányzati megnyilatkozással Ukrajna kapcsán. Mindemellett folyamatos a MOL/INA vita, ahol a magyar cég tulajdonrészére bejelentkeztek az oroszok, mint vevők, épülnek a különböző elméletek a gázvezetékek körül, mi több, a magyar vezetés is beleszólt a ki ad gázt Ukrajnának kérdéskörbe.

Eközben a világ csendesebb részein, az Egyesült Államokban többnyire pozitív adatok látnak napvilágot a munkanélküliséget, a fogyasztói bizalmat illetően, miközben leállították a pénznyomtatási projektet jelentő Qe3-at. Az Európai Központi Bank viszont kötvényvásárlási programokba kezd, EU-s állam- és vállalati kötvények vételével póbálnak pénzt pumpálni a gazdaságba. Ugyanez történik Japánban is, ahol szintén önti a pénzt a piacra a Bank of Japan.

Itthon gőzerővel halad a bankrendszer átalakítása törvények, csődök és felvásárlások mentén. A devizahiteleseket úgy „mentik” meg, hogy kb. 20 százalékkal nagyobb hiteltartozást rögzítenek az adósoknak. Újabb takarékszövetkezet megy csődbe és újabb bankvásárlásra készül – egyes hírek szerint – a magyar állam.

A fenti eseményeket a forint kifejezetten jól fogadta, és a kormányzat imái meghallgatásra találtak, azaz úgy tűnik, év végére erősödik a hazai fizetőeszköz!

Ennél hosszabb időre azonban nem érdemes jelenleg jóslatokba bocsátkozni, az biztos, hogy a bankrendszer átalakítása és a kelet-európai nagyhatalmi törekvések erősen hatni fognak a hazai pénzügyekre 2015 első hónapjaiban is!

Kapcsolódó cikkeink