Kutatási háttér nélkül nem versenyképes a magyar sertéságazat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 31. 12:10

Ez az objektum a magyar sertésstratégia megvalósítását szolgáló legfontosabb intézmények egyike – mondta Fazekas Sándor a herceghalmi sertés teljesítmény-vizsgaló állomás átadásán. A vidékfejlesztési miniszter hozzátette, a kormány segítségével létrejött tudományosan akkreditált laboratórium megfelel a XXI. század követelményeinek.

sertesvizsg

MTI Fotó: Kovács Attila

Horváth István köszönetet mondott a magyar sertéstenyésztőknek, hogy életben tartják az ágazatot és a tárcavezetőnek is a sertésstratégia elindításért. A sertésstratégia megvalósításáért felelős miniszteri biztos leszögezte: kutatás-fejlesztés nélkül nem lehet sertéstenyésztésről beszélni.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetéséből jött létre az intézmény, hiszen kutatási háttér nélkül elképzelhetetlen a magyar élelmiszer versenyképessége. Négy esztendeje, 2010-ben minden egyes mezőgazdasági ágazat romokban hevert. Rendbe tettük az agráriumot: a sertéságazatban volt a legnehezebb dolgunk, hiszen a baloldali kormányok idején kiürültek az állattartó telepek, megszűntek a vágóhidak.

Szívós munka van mögöttünk: 1.6 milliárd forintot biztosítottunk a sertés-stratégiára, kizárólag nemzeti forrásból. Munkánk eredményeként az elmúlt években stabilizálódott a sertéslétszám, s megnőtt a minőségi prémium élelmiszerek iránti kereslet is – közölte a vidékfejlesztési miniszter.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink