Kutatás az élelmiszerbiztonságért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 19. 11:21

Az élelmiszer eredetű megbetegedések csökkentése és a lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tudásának mélyítése a célja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részvételével indított uniós kutatási projektnek – írja az agrarszektor.hu. Egyebek mellett játékokat, alkalmazásokat dolgoznak ki a fogyasztók részére, de konyhai eszközök fejlesztését is tervezik.

nebih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy nemzetközi konzorcium tagjaként vett részt az Európai Unió Horizont 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramjának pályázatán. A 100 százalékban EU-s finanszírozású, májusban indított 5 éves kutatási projekt célja a lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tudásának mélyítése, kockázatészlelésének javítása, az élelmiszerek vásárlásával, tárolásával és fogyasztásával összefüggő háztartási gyakorlatok javítása.

A konzorcium tagjai oktatási, szakpolitikai, kommunikációs programokat (például játékokat, alkalmazásokat) dolgoznak majd ki, de konyhai eszközök fejlesztését is tervezik. A munkát a projekt első szakaszában végzett közvélemény-kutatások tapasztalataira támaszkodva végzik majd.

A konzorciumban összesen 14 ország egyetemei, intézetei, kormányszervezetei és vállalatai működnek együtt. Olyan multidiszciplináris kutatócsoport jött létre, amelyben a fogyasztótudomány és a mikrobiológia, az élelmiszertechnológia, valamint az ipari formatervezés tudományágai fonódnak össze. Az együttműködés komplexitása lehetővé teszi, hogy új megoldásokat, lehetőségeket dolgozzanak ki az élelmiszerlánc-biztonság területén, amelynek végső nyertesei maguk a vásárlók lesznek.

A Nébihet a szakpolitikai modellek és a hatósági kockázatkommunikáció fejlesztését végző munkacsoport vezetőjévé választották. A projekttagok – a hatósági szerepkör mellett – kutatóintézetként is számítanak a hivatal munkájára. A konzorcium koordinációját a norvég NOFIMA intézet látja el. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink