Küszöbön a drága kávé

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 10. 11:42

Az egyre nagyobb fogyasztás miatt jelentősen drágulhat a kávé. Az elemzők tartósan magas árakra számítanak, a termőterület ugyanis szűkül, a hozamnövelő beruházások pedig költségesek és időbe is telnek.

kave

A termelők képtelenek kielégíteni a kávéfogyasztók egyre növekvő igényeit, ami az elemzők szerint drasztikus drágulást okozhat. „A kínálati oldalon egyre aggasztóbb a helyzet. A speciális kávék iránti igény 12–15 százalékos növekedést mutat világszerte” – idézi a pozsonyi Új Szó Jeffrey Youngot, az Allegra Strategies ügyvezető igazgatóját.

A piackutatók elemzése szerint Európában a felkapott kávéházláncok forgalma tavaly 9 százalékkal nőtt. Ázsiában még ennél is jobban megugrott a fogyasztás, Kínában naponta négy új kávézó nyílik. Eközben a felmelegedés miatt a kávé klasszikus termőterülete egyre szűkül és a termelőknek hozamnövelő beruházásokra viszont a kisebb gazdaságoknak nincs pénzük. A nemzetközi kávészervezet becslése szerint a jelenlegi kávétermelés 143 millió zsák évente, amit már 2014-ben meghaladt a fogyasztás.

Ha mindez még nem lenne elég, a napokban a Természetvédelmi Világalap (WWF) is figyelmeztetett, hogy a kávé árára a klímaváltozás is rányomja a bélyegét. A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnam adja. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban, az évszázad közepére viszont már a jelenlegi termőterületek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink