Kulturális és nemzetgazdasági érdek a magyar libamájtermékek megőrzése
Kulturális és nemzetgazdasági érdek a magyar libamájtermékek megőrzése – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezett libamájfesztiválon, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatott.
Bognár Lajos kiemelte: a hízott libamáj tradicionális magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett.
Ismertette: a libamáj az ország kiemelkedő exportcikke, a globális hízottlibamáj-termelés mintegy 80 százaléka Magyarországról származik. Az évente mintegy 1500 tonna exportra kerülő mennyiség csaknem 8 milliárd forint árbevételt eredményez.
A helyettes államtitkár szerint az ágazat hosszú távú, biztonságos növekedése csak a magyar kereslet növelésével együtt garantált. Ehhez hozzájárulhatnak azok a rendezvényeknek, amelyek népszerűsítik a libamájat és a belőle készített ételeket, így az Orosházi Libamájfesztivál is.
A magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság termékeinek piacra jutását a hungarikumtörvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók Program közösségimarketing-eszközei segítik – ismertette a minisztérium közleménye. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjkedvezményt nyújt mintegy 300 ezer tagjának
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének egyhangú döntése értelmében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >