Különleges baromfitakarmányt fejleszt egy magyar cég
Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt., amellyel csökkenthető, vagy teljesen elhagyható lenne a baromfitenyésztésben az antibiotikumok felhasználása, így egészségesebbé válnának az állománytok és javulnának a gyarapodási mutatók is – írja az agrarszektor.hu. A termék a gyógynövények, gyógynövény kivonatok, illetve mikroelem kelát vegyületek kombinációi segítségével több problémára adna egyszerre megoldást, hasonló termék sem hazai, sem világviszonylatban nincs a piacon.
Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja, továbbá az előrejelzések alapján a következő 10 évben ebben az ágazatban várható a legnagyobb növekedés. A nagyüzemi baromfitartásban az állathigiéniai körülmények hiányosságai a takarmány receptúrák nem megfelelő, profitorientált kialakítása hatására a baromfi normál mikrobiom összetétele eltolódik a patobiom irányába. Ez befolyásolja a termelési paramétereket, kihat a húsminőségre, károkat okoz a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt. Hazánkban a problémák kezelésére a baromfitenyésztésben legtöbbször terápiás célú antibiotikumot alkalmaznak. Bár léteznek alternatív megoldások (prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombinációi) az igazán átütő megoldás még várat magára. A Dr. Bata Zrt. egy olyan komplex takarmány adalékanyag kifejlesztésén dolgozik, amely célzottan képes felvenni a harcot a baromfi hízlalás és tojástermelés során jelentkező problémákkal és valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.
Bata Zsófia, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének laborvezetője elmondta, hogy egy olyan „intelligens” takarmányadalék-prototípus fejlesztését és vizsgálatát tervezik megvalósítani, amely szelektíven, célzottan hat a hízlalási periódusban előforduló patogén baktériumokra, protozoákra, de emellett a normál mikrobiom alkotóinak szaporodását nem befolyásolja, esetlegesen támogatja. A termék folyamatos adagolása mellett a hízlalás során leggyakrabban előforduló bakteriális és protozoák okozta megbetegedések tünetei gyengülnek, vagy a betegségek teljesen elmaradnak, ezzel a termelési paraméterek növekedése természetes módon, antibiotikum mentesen érhető el. A tervezett termék a mezőgazdaságban, az élelmezés célú baromfi haszonállat tartásban hasznosítható, fő célja a patogén kórokozók elleni prevenció – hangsúlyozta a szakember.
A probléma részletes feltérképezését a normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását a magyar állattartókkal szoros kapcsolatot ápoló Állatorvostudományi Egyetem együttműködésével végzik. Korábbi, sertésekkel kapcsolatos eredményeik kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normál mikrobiom szaporodását előmozdítani. A projekt ezen kutatások eredményeit terjeszti ki a baromfiágazatra.
A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszerbiztonsághoz és fenntarthatósághoz is, így a Dr. Bata Zrt. termékfejlesztésének kiemelt közegészségügyi jelentősége is van. Magyarország a fajlagos mutatóban dobogós helyezéssel bír az EU27-ben a hús egységre vetített antibiotikum felhasználásban, így különösen nagy gazdasági és társadalmi szükség van az antibiotikum mentes, preventív hatású takarmánykiegészítőkre. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Még szigorúbb szabályok vonatkoznak az ukrán méz, tojás és baromfi importjára
Az Európai Parlament szigorította az Ukrajnából érkező agrártermékek importját, kiterjesztve…
Tovább olvasom >A liba- és kacsavágás erősödött 2023-ban
A hazai vágóhidak közel 420 ezer tonna sertéshúst, mintegy 515…
Tovább olvasom >Európai Bizottság: a termelők egy évre eltérhetnek az ugaroltatásra vonatkozó szabályoktól
Az uniós mezőgazdasági termelők 2024-ben eltérhetnek a közös agrárpolitika (KAP) azon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >