Kulináris különlegességeket kutatnak a MATE szakértői
Finomabb-e a méhsejtmintás csokoládé? Natúr vagy fekete kakaóval süssünk-e süteményt? Mennyire kedvelik a magyarok a szálas teákat? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (MATE ÉTTI) végzősei a csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakirányú továbbképzés során született szakdolgozataikban.

Meglepő eredményeket is hozott a vizsgálat
A MATE unikális képzésén Kolozs Krisztina annak járt utána, hogy az egyes csokoládétípusokhoz mely fűszerek és herbáriák illenek legjobban. Mint a kedveltségi visszajelzések alapján kiderült, a csokoládéborssal és levendulával ízesített fehér csokoládé és a ciprusi fekete piramis sópehellyel és tonkababbal ízesített rózsaszín ruby csokoládé lett a legnépszerűbb. Ezeket követte a Tellicherry borssal és citromverbénával ízesített étcsokoládé, valamint a szicíliai narancsos borsos és zsályás tejcsokoládé.
Németh Szabina a különböző kakaóporokkal készült sütemények szerkezetét vizsgálva megállapította, hogy piskóták esetén a natúr kakaóval készült sütemény kérge volt a legkeményebb és legroppanósabb, a fekete kakaóval készült piskóta belső szerkezete pedig a legpuhább.
Az édességek ízén túl kétségtelenül fontos szempont a díszítés is – ezzel kapcsolatban jutott meglepő eredményre másik végzett hallgatónk. Amikor ugyanis ugyanolyan bonbonok egyik csoportjának felületét méhsejtmintás transzferfóliával díszítette, a bírálók 80 százaléka finomabbnak ítélte a mintás csokoládét.
Vladár Zsuzsanna kutatásai során a tea jelenlegi hazai piaci helyzetével foglalkozott. Mint megállapította, az elmúlt 15 év során jelentősen megváltozott a tea megítélése, csökkent a kizárólag betegség idején teázók aránya, és jelentős mértékben nőtt a teákat ízesítés nélkül, a valódi ízükben „élvezők” tábora. A hiánypótló felmérés során arra is fény derült, hogy a filteres teák helyett egyre több magyar fogyasztó választja a magasabb minőséget képviselő szálas teákat.
Ha valaki az élvezeti élményen túl mélyebb betekintést szeretne nyerni a fent bemutatott területek valamelyikébe, annak nagyszerű lehetőség a MATE Budai Campusán idén harmadszor induló csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakirányú továbbképzés, melyről további részletek a www.csokoladekavetea.hu honlapon olvashatók. A gasztronómiai vállalkozások munkatársainak és az ínyencségek szerelmeseinek ajánlott képzés jelentkezési határideje 2021. augusztus 15.
Kapcsolódó cikkeink
Agráregyetemi rektor: változásra van szükség a talajművelésben
Magyarországon óriási a lemaradás a talajművelésben, változásra van szükség, nem…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Stube
Legutóbbi gasztrotúráján az MVI csapata egyik tagtársunknál, a pilisvörösvári Stube…
Tovább olvasom >Muzsikáló Magyarország
Magyarország Kormánya idén is meghirdette a Muzsikáló Magyarország programot, amelynek…
Tovább olvasom >Erdei Joe a hipermarketben – A nap videója
Amikor a nagy ember bevásárol! A bevásárlókocsi még így-úgy belefér,…
Tovább olvasom >