Külföldi piacok – Ausztria: Megszokott márkáikban bíznak az osztrákok

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 03. 08:00

Ausztriában egyre kisebb ütemben növekszik az élelmiszer kiskereskedelmi forgalma. Ugyanakkor átlag felett bővül az eladás az 1000 négyzetméteresnél nagyobb csatornákban. A két diszkontlánc, a Hofer és a Lidl növekedése megállt, és az első félévben stagnált a mutatójuk. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen osztrák vállalata.Az élelmiszer bolti forgalma viszonylag nagy mértékben, 4,8 százalékkal emelkedett Ausztriában tavaly, az előző évhez képest. Ennek fő oka az árak emelkedésében rejlett.
Idén azonban minden hónapban 1 százalék alatt maradt az inflációs ráta. Különösen a tejtermék, valamint a zöldség és gyümölcs drágulása lassult le.
Így most az első félév élelmiszer-forgalmánál plusz 1,3 százalékot regisztrált a Nielsen, múlt év január–júniussal szemben. A növekedés leginkább a következő kategóriáknak köszönhető: alkoholos ital, kényelmi termék, forró ital, alapvető élelmiszer és édesség.

Mennyiségben is nőtt az eladás
Júliusban azután 4 százalék fölé ment a növekedés mutatója, a tavalyi hetedik hónappal összehasonlítva. Ez főleg a turisztikai központok fellendülésének köszönhető.
Dorothea Hagenauer-Statt-mann, az osztrák Nielsen kereskedelmi kapcsolatok igazgatója így kommentálja a trend változását:
– A jelek szerint a kiskereskedelem profitál abból, hogy az emberek kevesebbet járnak étterembe, és többet főznek otthon. Azon kívül a korábbi évek után most többen töltik szabadságukat otthon.
A mennyiségben mért forgalomról megállapítja, hogy 2007 óta először idén regisztráltak némi növekedést:
– A második negyedévben nőttek a mennyiségi eladások, az előző évi hasonló időszakhoz képest. Ez a jelenség azonban nem koncentrálódik Ausztriára, mert más országokban is megfigyelhető. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a válság még mindig nem érzékelhető az élelmiszer-kiskereskedelemben.
Szembetűnik, hogy a kereskedelmi márkák növekedése meghaladja a teljes forgalomét. De a mérték kisebb, mint eddig.
– A kereskedelmi márkák sokak által várt ugrásszerű térhódítása elmaradt. Jelenleg növekedési ütemük olyan, mint a legutóbbi években – magyarázza Dorothea Hagenauer-Stattmann. – A fogyasztási szokások ugyanis megváltoztak, amit azonban nem a válság okozott. Azt figyeljük meg, hogy a fogyasztók éppen a bizonytalan időkben keresik megbízható márkáikat. Azokban a termékekben bíznak, amelyek beteljesítik a márkák ígéretét. Közéjük tartoznak a professzionálisan vezetett kereskedelmi márkák is, amelyeket a fogyasztók önálló, innovatív márkaszemélyiségnek tartanak.

Megtorpantak a diszkontok
A Hofer és a Lidl diszkontnál megtört az eddigi trend. A két lánc ugyanis eddig állandóan a teljes kereskedelem átlagához képest nagyobb ütemben növekedett. Idén azonban plusz 1,1 százalékkal a szektornál gyengébben fejlődnek. Így 23 százalékos, becsült piaci részesedésük stabilan ugyanannyi, mint múlt év január–júniusban.
Figyelemre méltó, hogy az élelmiszerhez viszonyítva a háztartási vegyi áru és kozmetikum kiskereskedelme jobban, 4,2 százalékkal bővült az első félévben. Leginkább a következő kategóriák mutatói emelkedtek: takarító- és tisztítószer, háztartási papír és higiéniai termék, valamint testápoló szer.
Az osztrák élelmiszer-kiskereskedelem új jelenségeihez tartozik, hogy a vállalatok egyre erősebben promócióznak. Idén az FMCG-eladás 29 százaléka promóció keretében kerül a vevők kosarába. Ezzel kapcsolatban Dorothea Hagenauer-Stattmann megjegyzi:
– Különösen az elmúlt évben megdrágult élelmiszer-kategóriáknál lett több a promóció. Ezt elsősorban tejtermékeknél és alapvető élelmiszereknél látjuk. Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál azonban a promóciók részaránya stabil.

Kapcsolódó cikkeink