Külföldi munkavállalók nélkül drágább lenne a brit élelmiszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 09. 11:15

A legnagyobb brit élelmiszeripari társaságok szerint drágábban és a jelenleginél kisebb választékban jutnának élelmiszerekhez a brit fogyasztók, ha a szektor a brit EU-tagság megszűnése után nem alkalmazhatna szabadon külföldi EU-munkavállalókat.

London

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásának levelezési rovatában harminc élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségek vezetői tettek közzé nyílt levelet, amelyben felszólítják a brit kormányt: adjon egyértelmű biztosítékokat az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU-munkavállalóknak arra, hogy Nagy-Britanniában maradhatnak a brit EU-tagság megszűnése után is.
Az aláírók szerint máris megindult az ágazatban dolgozó külföldi uniós munkavállalók elvándorlása más országokba, márpedig nekik jelentős szerepük van abban, hogy a brit fogyasztók megfizethető, magas minőségű élelmiszerekhez és italféleségekhez juthatnak hozzá.
A közös felhívás szerzői szerint a kormánynak fel kell ismernie, hogy ezek a munkavállalók igen rugalmasan foglalkoztathatók, és alapvető fontosságú munkaerőforrást jelentenek a szakképesítést igénylő, illetve az alacsonyabb szakképzettséggel és szakképzettség nélkül is ellátható munkakörökben egyaránt.
A nyílt levél aláírói szerint ha a szektor az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, annak szűkösebb választékú, drágább élelmiszerkínálat lenne a következménye.
Fiona Kendrick, a brit élelmiszeripari és üdítőital-gyártó szövetség elnöke, a Nestlé élelmiszeripari óriáscég nagy-britanniai részlegének elnök-vezérigazgatója pénteken a BBC-nek elmondta: számos olyan munkakör van, amelyek betöltésére a brit vállalatok egyszerűen nem találnak megfelelő szakképzettségű brit munkaerőt, ezért nagyon gyakran külföldről kell toborozniuk még magasan képzett munkavállalókat is.
Minnette Batters, a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NUF) alelnöke a BBC rádióban ehhez hozzátette: „a földeken fog elrohadni a termés”, ha nem lesz, aki betakarítsa.
Theresa May brit miniszterelnök több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítható lesz a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. A brit kormányfő ugyancsak többször hangoztatott véleménye szerint azonban a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás – amelyen a résztvevők többsége a kilépésre voksolt – megmutatta azt is, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.
A brit kormány egyelőre nem tett közzé részletes terveket arra, hogy az uniós tagság megszűnése után miként kívánja szabályozni az újonnan érkező külföldi EU-munkavállalók beáramlását. (Kertész Róbert, MTI)

Kapcsolódó cikkeink