Külföldi egyetemisták gasztronómiai bemutatója Debrecenben
Igazi fesztiválhangulatot teremtettek a Debreceni Egyetem (DE) külföldi hallgatói pénteken az International Food Day címmel meghirdetett nemzetközi főzőnapon, ahol tizenöt nemzet hallgatói mutatták be ételspecialitásaikat.
Szilvássy Zoltán rektor szerint példaértékű a kultúrák találkozása a debreceni rendezvényen, ahol egymás mellett vertek sátrat az izraeliek és a palesztinok, mellettük az irániak, s egymás mellett főznek siíták és szunniták.
„Ha ezt kitennénk a Debreceni Egyetem logójára, láthatná mindenki, hogy itt békesség van” – célzott a rektor arra, hogy ez nem mindenütt van így a világban.
Az egyetem Kossuth kollégiuma előtti téren több száz fiatal kóstolta meg az ételspecialitásokat.
A japánoknál sushit, az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, illetve menta csatnit kínáltak, a svédek saját ízesítésű svéd hot-dogot. A török pultnál kebabot és baklavát, a jordánoknál, bárányhúsos beduin specialitást, az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini süteményt kóstolhattak a hallgatók.
Az irániak konyhájában barbecues csirkét és shirazi salátát, az egyiptomiaknál rizspudingot, a palesztinoknál humuszt és falafelt, a spanyoloknál paellát, a magyar diákok pultjánál lángost és almás palacsintát kínáltak az egyetemisták, akik az ízek mellett autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével idézték meg országukat.
A résztvevők közül sokan kerékpárral érkeztek a gasztronómiai parádéra: a Föld Napja alkalmából a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére ugyanis biciklis felvonulást tartottak pénteken a városban, amelyen az egyetemi polgárok ingyen vehették igénybe az egyetemi UniBike kerékpárokat.
A szervezők a kóstolójegyekből befolyó – várhatóan több százezer forintos összeget – jótékony célra, beteg gyermekek javára ajánlják fel.
Szilvássy Zoltán rektor az eseményen az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetemen 4200 külföldi hallgató tanul, ez a legnagyobb külföldi diáklétszám a hazai egyetemek között. Nem csak az orvosi és az egészségtudományi szakokon tanulnak külföldi diákok, hanem szinte lefedik az egyetem teljes oktatási portfólióját.
Ugyanakkor az orvosi-egészségügyi szakokra tízezer jelentkező lenne, de ma még csak háromezer külföldit oktathatnak elsősorban a gyakorlati képzőhelyek szűkössége miatt – magyarázta a rektor. Ezen a helyzeten lényeges javulás várható a közelgő egészségügyi intézményi integráció megvalósulásával, amikor a debreceni Kenézy kórházat és a környező megyék nagy megyei kórházait is bevonják a gyakorlati képzőhelyek sorába – mondta a DE rektora az MTI-nek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >