Külföldi egyetemisták gasztronómiai bemutatója Debrecenben
Igazi fesztiválhangulatot teremtettek a Debreceni Egyetem (DE) külföldi hallgatói pénteken az International Food Day címmel meghirdetett nemzetközi főzőnapon, ahol tizenöt nemzet hallgatói mutatták be ételspecialitásaikat.
Szilvássy Zoltán rektor szerint példaértékű a kultúrák találkozása a debreceni rendezvényen, ahol egymás mellett vertek sátrat az izraeliek és a palesztinok, mellettük az irániak, s egymás mellett főznek siíták és szunniták.
„Ha ezt kitennénk a Debreceni Egyetem logójára, láthatná mindenki, hogy itt békesség van” – célzott a rektor arra, hogy ez nem mindenütt van így a világban.
Az egyetem Kossuth kollégiuma előtti téren több száz fiatal kóstolta meg az ételspecialitásokat.
A japánoknál sushit, az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, illetve menta csatnit kínáltak, a svédek saját ízesítésű svéd hot-dogot. A török pultnál kebabot és baklavát, a jordánoknál, bárányhúsos beduin specialitást, az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini süteményt kóstolhattak a hallgatók.
Az irániak konyhájában barbecues csirkét és shirazi salátát, az egyiptomiaknál rizspudingot, a palesztinoknál humuszt és falafelt, a spanyoloknál paellát, a magyar diákok pultjánál lángost és almás palacsintát kínáltak az egyetemisták, akik az ízek mellett autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével idézték meg országukat.
A résztvevők közül sokan kerékpárral érkeztek a gasztronómiai parádéra: a Föld Napja alkalmából a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére ugyanis biciklis felvonulást tartottak pénteken a városban, amelyen az egyetemi polgárok ingyen vehették igénybe az egyetemi UniBike kerékpárokat.
A szervezők a kóstolójegyekből befolyó – várhatóan több százezer forintos összeget – jótékony célra, beteg gyermekek javára ajánlják fel.
Szilvássy Zoltán rektor az eseményen az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetemen 4200 külföldi hallgató tanul, ez a legnagyobb külföldi diáklétszám a hazai egyetemek között. Nem csak az orvosi és az egészségtudományi szakokon tanulnak külföldi diákok, hanem szinte lefedik az egyetem teljes oktatási portfólióját.
Ugyanakkor az orvosi-egészségügyi szakokra tízezer jelentkező lenne, de ma még csak háromezer külföldit oktathatnak elsősorban a gyakorlati képzőhelyek szűkössége miatt – magyarázta a rektor. Ezen a helyzeten lényeges javulás várható a közelgő egészségügyi intézményi integráció megvalósulásával, amikor a debreceni Kenézy kórházat és a környező megyék nagy megyei kórházait is bevonják a gyakorlati képzőhelyek sorába – mondta a DE rektora az MTI-nek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >