Külföldi cégvezetők 2011. második felétől várják a magyar gazdasági növekedést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 17. 12:00

A Közép- és Kelet-Európában jelenlévő nemzetközi vállalatok vezetői azt várják, hogy Magyarországon a második félévben kezdődik meg a gazdasági fellendülés – derül ki a stuttgarti központú Horváth & Partners menedzsment tanácsadó cég felméréséből.

Összesen 105 vezetőt kérdeztek meg, kétharmaduk már több mint tíz éve aktív ebben a térségben, egynegyedük pedig öt és tíz év közötti múltra tekinthet itt vissza.

A válaszadók szerint Lengyelországban gyakorlatilag vége van a válságnak, a gazdaság kezd erőre kapni Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Szlovéniában is.


A megkérdezett cégvezetők a gazdaság beindulását Magyarországon a második félévre prognosztizálják, csakúgy, mint Lettországban, Litvániában, Ukrajnában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Szerbiában.

Közép- és Kelet-Európát változatlanul vonzónak találják a külföldi cégek, amelyek elsősorban a piacot értékelik (kétharmaduk nyilatkozott így), és a válaszadók 45 százaléka termelési helyszínként is kívánatosnak értékeli a régiót, egyharmaduk pedig kiváló terepnek tartja közös szolgáltató központok számára.

A 2009-es hasonló felméréshez képest jelentősen nőtt a térség vonzereje gyártóbázis és közös szolgáltató központ létesítése szempontjából, piacként ugyanolyan kívánatos maradt.

A felmérés résztvevői további potenciált látnak a térségben, a piac növekedésére 71 százalékuk számít. Ezzel együtt a verseny erősödését és a haszonkulcsok csökkenését prognosztizálják.

A közép- és kelet-európai adóelőny a válaszadók szerint nem nő, inkább mérséklődik, arról pedig, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések növekedhetnek-e, egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a vállalatvezetők. Azok a cégek, amelyek több mint 10 éve jelen vannak a térségben, sokkal optimistábban ítélik meg a piac és a tőkebefektetések növekedését, mint azok, amelyek csak az elmúlt évtizedben vetették meg itt a lábukat – közli a felmérés eredményeit az MTI.

Kapcsolódó cikkeink