Kulcsfontosságú a borászok összefogása a jövőben
A somlói borvidék a magyar történelem és kultúra egyik fontos szimbóluma, amely a múlt század nehézségei ellenére is megőrizte értékeit. Mára pedig ismét a magyar borászat egyik ékkövének tekinthetjük – mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrendje által szervezett Lovagrendi Szakmai Találkozón, Somlóvásárhelyen.

Nagy István hangsúlyozta, a borásztársadalmon belüli partnerségre a jövőben is szükség lesz (Fotó: AM/Vermes Tibor)
A tárcavezető kifejtette, a borvidék felvirágoztatásához a borászok elszántságára és szakmai összefogására volt szükség. A borásztársadalom példamutató együttműködése és alkalmazkodási képessége ugyanis nélkülözhetetlen a változó piaci környezethez való sikeres alkalmazkodáshoz. A borászok tehát nem csupán reagálnak a változásokra, hanem aktívan formálják is a fogyasztói igényeket, ezáltal pedig előremutató irányt szabnak az egész magyar agráriumnak is. Nagy István hangsúlyozta, a borásztársadalmon belüli partnerségre a jövőben is szükség lesz, mert összeurópai, de inkább világszinten strukturális válság jelei láthatók. Csökken a fogyasztás, és a terei is szűkülnek, az alkoholellenes lobbi nagyon erős. Ezeket a kérdéseket Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli és értékeli. Hozzátette, a nagyon gyorsan változó borfogyasztási szokásokhoz nehéz alkalmazkodni. Ennek egy módját jelentheti a több lábon állás, vagyis hogy nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt, vagy mustot. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben – mondta Nagy István.
A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány a jövőben is minden segítséget meg kíván adni ehhez, ezért elkötelezetten támogatja a bortermelőket
A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében évente 10-11 milliárd forintnyi támogatás válik elérhetővé a szőlőborágazat számára, amely hozzájárul a szektor hosszú távú fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban több mint a 100 millió euró áll rendelkezésre. Emellett a szőlő szerkezetátalakítását célzó programok keretében az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd volt elérhető, amelyből 30 ezer hektárnyi szőlőültetvény újulhatott meg – fejtette ki a miniszter.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Hazai termékek elismerését segíti a minőségrendszerekhez történő csatlakozás
A vásárlók bizalmának növelésén túl piaci előnyökkel is jár a…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >