KSH: változatlan szinten a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 24. 14:10

A kiskereskedelmi értékesítés volumene 2011 szeptemberében és az év első kilenc hónapjában is az előző év azonos időszakának szintjén maradt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott, tavaly szeptemberhez képest 0,3 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A forgalom 45 százalékát képző élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladásainak volumene lényegében nem változott (0,2 százalékkal nőtt), a 18 százalékos súlyt képviselő üzemanyagtöltő állomásoké és a 13 százalékos részesedéssel rendelkező bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-üzleteké csökkent az év első kilenc hónapjában.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 szeptemberében 689 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első kilenc hónapban 5.678 milliárd forint forgalom realizálódott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 szeptemberében 1,5 százalékkal nőtt, az év első kilenc hónapjában lényegében stagnált.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumen pedig az előző év azonos időszakához képest szeptemberben 0,6 százalékkal mérséklődött, az első kilenc hónapban lényegében azonos szinten maradt, 0,3 százalékkal nőtt.

Szeptemberben az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott: továbbra is növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (7,3 százalékkal), a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- (6,5 százalék) és az illatszerüzletekben ( 14,0 százalék); ugyanakkor jelentős mértékben csökkent – előző évi magasabb bázishoz képest – a textil-, ruházati és lábbeli üzletek (16,8 százalék) ; kisebb mértékben a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-üzletek (2,5 százalék) és a gyógyszer és gyógyászati üzletek (1,1 százalék) értékesítésének volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma 2011 szeptemberében 0,5 százalékkal mérséklődött, így az első kilenc hónapban 1,8 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem szeptemberi volumene hasonló értéket mutatott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,0 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kutaké 0,7 százalékkal növekedett.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai hazánkban szeptemberben – az előző év magasabb bázisához képest -10,8 százalékkal, 2011 első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Az Eurostat november 7-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 szeptemberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8, az eurózóna országaiban 1,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 8 tagállamban bővülést, 11-ben csökkenést és 3-ban azonos értéket mutatnak. A térség legerősebb országai közül Németországban lényegében stagnált (0,2 százalék), Franciaországban 2,0 százalékkal, az Egyesült Királyságban 1,5 százalékkal növekedett a forgalom volumene. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink