KSH: tovább nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 29. 12:40

A nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévben 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

ksh

A nemzetgazdasági ágak döntő többségében bővülés következett be.

A beruházási tevékenység harmadik negyedévi 9,8 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 10,1, az építési beruházások 9,5 százalékkal emelkedtek.

A beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a csaknem egyharmad súlyt képviselő feldolgozóipar 13,6 százalékos bővülése járult hozzá. Ezen belül a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása), valamint az élelmiszeripar beruházása volt kiemelkedő.

Csaknem kétszeresére, 90,6 százalékkal emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként – mutatott rá gyorstájékoztatójában a KSH.

A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 4,6 százalékos növekedése elsősorban a vasútépítések-, felújítások, alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítéseknek és járműbeszerzéseknek köszönhető.

A mezőgazdasági gépbeszerzések és tárolók építésének következtében 36,3 százalékkal nőttek a beruházások a mezőgazdaságban.

A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a volumen 21,3 százalékkal növekedett, ezen belül a legnagyobb mértékű emelkedés a kiskereskedelmi alágban következett be.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős, 11,7 százalékos bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen, 47,9 százalékkal nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, valamint 30,7 százalékkal az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye.

Az építőiparban 9,9 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH.

Számottevő, 19,2 százalékos a bővülés az oktatás és 18,3 százalékos a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban, a nagyarányú növekedést részben az egy évvel korábbi alacsony beruházási teljesítményérték okozza – közölte a KSH.

Jelentősen, 30,7 százalékkal visszaestek a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág beruházásai.

A lakásépítések visszaesése miatt az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 12,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásai 11,2 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakitól.

Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások mennyisége a harmadik negyedévében 1,3 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított index szerint.

Az év első kilenc hónapjában összesen 2823 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 3,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink