KSH: tovább nőtt a kereskedelmi mérleg aktívuma

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 02. 11:32

A kivitel euróban számolt értéke 13,9, a behozatalé 9,5 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérleg többlete 801 millió eurót tett ki, 353 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában – jelentette második becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

szarvasmarha

A havi exporttöbblet alig 19 millióval kisebb az augusztus 10-én kiadott első becslésben közöltnél, amikor 13,4 százalékos export- és 8,9 százalékos importnövekedésről számolt be a KSH.

Az első fél évben 4,206 milliárd euró volt a kereskedelmi mérleg többlete, 981 millióval nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában volt. Az export 7,9, az import 6,1 százalékkal nőtt a tavalyi év első feléhez hasonlítva.

Júniusban jelentősen megélénkült a kivitel növekedése az előző havi 2,1 százalékos ütemet követően.

A gépek, szállítóeszközök kivitele euróban számolva 19,5 százalékkal nőtt a májusi 3,6 százalék után, és az első fél évben is 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az árufőcsoport kiviteléből több mint 30 százalékkal részesedő közúti járművek exportvolumene a fél év során – a személygépkocsik iránti magas világpiaci kereslet miatt – csaknem negyedével nőtt, ezen belül a Németországba és az Egyesült Államokba kivitt személygépkocsik forgalma emelkedett számottevően a teljes időszakot nézve.

A feldolgozott termékek kivitele az előző havi 2,0 százalékkal szemben júniusban 12,4 százalékkal nőtt, az első fél évben pedig 5,8 százalékos euróban számolt növekedést regisztrált a KSH.

Az élelmiszer-kivitel éves összevetésű növekedési üteme a májusi 1,2-ről 11,3 százalékra ugrott, ami 2013 decembere óta a legmagasabb. A kivitel fél éves volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a második negyedéves növekedés volt az erőteljesebb, alapvetően a gabona és gabonakészítmény exportja révén, amely a terménykukorica megnövekedett forgalma miatt 50 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett.

Az energiahordozók importja euróban számolva júniusban 16,9, az első fél évben 26,8 százalékkal csökkent, jóllehet az import volumenében csak 0,6, illetve 8,1 százalékos volt a zsugorodás. A csökkenés üteme a második negyedévre mérséklődött. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene – a forintárak mintegy 30 százalékos csökkenése mellett – több mint 5 százalékkal nőtt a fél év egészében, a beszerzések főként a második negyedévre koncentrálódtak. Az importforgalom több mint negyedét adó természetes és mesterséges gáz behozatala mintegy harmadával esett vissza. A villamosenergia importja csaknem tizedével nőtt, szintén a második negyedéves élénkülésnek köszönhetően, közölte a KSH.

A KSH a mostani adatközléssel egy időben felülvizsgálta a tavalyi év adatait, aminek eredményeként az export 184 millió euróval, 84,506 milliárdra csökkent , az import 56 millióval, 78,232 milliárd euróra csökkent, a kiviteli többlet pedig ennek megfelelően 128 millió euróval, 6,274 milliárdra mérséklődött. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink