KSH: tovább lassult az infláció januárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 14. 12:52

Januárban az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az előző hónaphoz, decemberhez képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

penztar

Utoljára 1970 márciusában volt példa nulla százalékos éves inflációra – mondta el Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adat ismertetésekor. Hozzátette: elsősorban a háztartási energiaárak húzzák lefelé az inflációt, de az üzemanyagárak csökkenése, továbbá a ruházati cikkek szezonális kiárusításával összefüggő árcsökkenés is szerepet játszott a januári infláció alakulásában.

Londoni pénzügyi elemzők nulla közelébe, vagy az alá csökkenő tizenkét havi inflációt valószínűsítettek januárra.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 3,4 százalékra lassult a decemberi 3,5 százalékról. A nyugdíjas fogyasztói kosárra mért éves infláció 0,5 százalékos volt, decemberhez képest viszont 0,6 százalékkal csökkentek ezek az árak.

A decemberiekhez képest a január havi áremelkedést az élelmiszerek 1,3 százalékos havi drágulása okozta, elsősorban az idényáras élelmiszereké. Az idényáras élelmiszerek nélkül számolva az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak, míg a burgonya, a friss zöldségek és gyümölcsök decemberhez hasonlítva 8,0 százalékkal kerültek többe. A szeszes italok és dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak a múlt hónapban.

Az üzemanyagok ára azonban 1 százalékkal csökkent, a háztartási energia is 0,2 százalékkal kevesebbe került, mint decemberben, amikor a rezsicsökkentés 8,1 százalékos árcsökkenést hozott. A ruházkodási cikkekért átlagosan 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, de a tartós fogyasztási cikkek szeptember óta először drágultak ismét 0,3 százalékkal.

Tavaly januárhoz hasonlítva ugyanakkor az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek a múlt hónapban. Csökkent a liszt (19,3 százalékkal), a tojás (14,0 százalékkal), az étolaj (13,5 százalékkal), a cukor (12,3 százalékkal) ára, drágult viszont a sajt (9,6 százalékkal) és a tej (7,0 százalékkal). A burgonya, zöldség és gyümölcs ára a tavaly januári szinthez képest nem nőtt, 0,1 százalékkal elmaradt attól. Legjobban a szeszes italok és dohány áruk ára emelkedett 10,5 százalékkal a dohánytermékek 20,5 százalékos drágulása miatt. A háztartási energia 16,9 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly januárban az áram 19,9 a vezetékes gáz 19,3 százalékkal volt olcsóbb.

Az üzemanyagárak 3,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel azelőtt

A szolgáltatások árszintje 3,1 százalékkal nőtt, az utazási tarifák 12,6 százalékkal emelkedtek, a taxi 8,2, a postai szolgáltatások 5,8 százalékkal voltak drágábbak januárban, mint egy évvel azelőtt, a víz- és csatornadíjak viszont 11 százalékkal csökkentek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink