KSH: tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 28. 13:00

Márciusban 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összehasonlítva a naptárhatástól megtisztítva, és 6,4 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint – jelentette a második becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

kisker2014marc

Az adatok a május 6-án közölt gyorsbecslésnél is nagyobb növekedési ütemet jeleznek, mert akkor 8,3 százalékos naptárhatással kiigazított és 6,2 százalékos nyers adatot jelentett a KSH.

Az adatok a forgalom további gyorsulását jelzik a februári egyformán 6,7 százalékos kiigazított és kiigazítatlan növekedési adat után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal emelkedett márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a múlt év azonos hónapjával összevetve, a kiigazított adatok szerint.

Az első becslés még az élelmiszerforgalom 7,9, a nem élelmiszer jellegű termékek fogyasztásának 8,4 százalékos növekedését mutatta, az üzemanyag-forgalom akkor is 9,5 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit.

A KSH felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és rendelkezésre áll a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya. Ezért 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival. Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közölték, eszerint ez év márciusában 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, mert az élelmiszerkereskedelem volumene nem 8,1, hanem 3,2 százalékkal nőtt. A módszertani eltérés a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok forgalmának számbavételét nem érinti.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 701 milliárd forint volt márciusban, 42 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom csaknem fele, 48,0 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33,8 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,2 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 78,7 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt 120,8 százalékkal volt több, mint 2013. márciusában.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene márciusban 8,5 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Az eladások 22,0 százalékkal növekedtek a textil-, a ruházati és a lábbeli-; 18,6 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-; 14,7 százalékkal a bútor-, a műszakicikk-; 3,7 százalékkal a gyógyszer-, a gyógyászatitermék- és az illatszer-; illetve 2,9 százalékkal a használtcikk-üzletekben. A forgalom az előző évinél 3,3 százalékkal kisebb volumenű volt a könyv-, a számítástechnika-, az egyéb iparcikküzletekben.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés – márciusban 3,7 százalékkal – az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai márciusban 15,3 százalékkal nőttek.

Január–márciusban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nem élelmiszer jellegű termékek forgalma 5,8, az üzemanyagoké 6,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszerforgalom az új módszertan szerint 8,3, az összehasonlítható módszertan szerint 3,3 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit, amivel számolva a teljes forgalom 4,7 százalékkal nőtt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink