KSH: szeptemberben 830 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 03. 11:37

Szeptemberben 830 millió euró (249 milliárd forint) volt a külkereskedelmi többlet, a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 13, a behozatalé pedig 12 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét – közölte a részletes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

kulker-szept

A korábban közölt előzetes adatok valamivel magasabb, 847 millió eurós szeptemberi többletről szóltak.

A forintban számolt havi külkereskedelmi többlet legutóbb több mint két és fél éve, 2011 februárjában ért el hasonlóan magas értéket, akkor 253,1 milliárd forint volt.

2013 szeptemberében a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2199 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1950 milliárd forintot) tett ki a KSH adatai szerint.

Idén január-szeptemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 4,1 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 60,9 milliárd euró (18 046 milliárd forint), a behozatalé 55,5 milliárd euró (16 435 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5,4 milliárd eurót (1611 milliárd forintot) tett ki, ami 67 millió euróval (64 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

2013. január-szeptemberben a forgalom forintban mért árszínvonala 2012 azonos időszakához viszonyítva az importban 0,9, az exportban 0,3 százalékkal csökkent. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,8 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,9 százalékkal erősödött.

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene 4,0, illetve 3,6 százalékkal volt több, mint 2012 azonos időszakában. A külkereskedelmi forgalom az első negyedévben közel a tavalyi szinten alakult, majd mindkét irányban élénkülni kezdett; az import volumene a második, míg az exporté a harmadik negyedévben mutatott erőteljesebb bővülést. Az időszak egészét tekintve a növekedés motorja a közúti jármű árucsoport, ezen belül a személygépkocsi-kivitel és az ehhez kapcsolódó alkatrész-behozatal volt. Dinamikusan nőtt továbbá az energiafejlesztő gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetően az egyéb szállítóeszközök importja is.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben nőtt, a teljes időszakban a forgalom mindkét irányában 6,8 százalékos volt az emelkedés mértéke. Folyamatos bővülés jellemezte a vegyiparhoz és a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét: 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt a gumigyártmány importja, valamint – részben új beruházások következtében – a műanyag-alapanyag, továbbá az illóolaj, illat- és tisztítószer forgalma. Az árufőcsoporton belül a jelentős részarányt képviselő gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek export-volumene átlag körüli növekedést mutatott, az importé szinte nem változott a tavalyi szinthez képest.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3 százalékkal volt több az előző év első kilenc hónapjának szintjénél. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene kevesebb mint tizedével nőtt, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt, s ez a tendencia megközelítően negyedéves szinten is állandó volt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene az időszak egészében 4,4, az importé 1,2 százalékkal volt kevesebb 2012 első kilenc hónapjához képest, amelynek oka a forgalom első félévi csökkenése.

A harmadik negyedévben az árufőcsoportban már határozott növekedés mutatkozott. Ezt a tendenciát számottevően befolyásolta, hogy a gabona és gabonakészítmény szeptemberi kivitelének volumene jelentősen növekedett az alacsony bázis havi szinthez viszonyítva. A tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kereskedelmében és a dohányáru kivitelében töretlen a bővülés – írta a KSH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink