KSH: szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 15. 12:10

Szeptemberben az ipari termelés 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővüléséhez továbbra is elsősorban az autóipar, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése járult hozzá – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal.

ksh

A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékkal emelkedett, mivel idén szeptemberben eggyel több munkanap volt, mint tavaly.

A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szintet érte el.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal bővült, szeptemberben pedig jelentősen, 11,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból több mint háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele szeptemberben kimagaslóan, 27,9 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export csaknem egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás exportvolumene 3,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 2,7 százalékkal mérséklődött, míg szeptemberben 5,0 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül szeptemberben a feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett, miközben a csekély súlyú bányászaté 18,4 százalékkal visszaesett az előző év szeptemberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Szeptemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztrált termelésbővülést a KSH, a többi alágban 0,9 és 5,3 százalék közötti volumencsökkenést mért az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27,6 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is.

A feldolgozóipari rangsorban második számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,3 százalékkal csökkent. Az iparágon belül azonban a legnagyobb szakágazatban, a híradás-technikai berendezések gyártásában a 2011 júniusa óta tartó visszaesés után először figyelhető meg növekedés – közölte a KSH.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten maradt, 100,2 százalék volt.

Átlag feletti, 12 százalékos volumenbővülést regisztrált a statisztikai hivatal a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék, illetve 9,5 százalékos bővülést a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában, főként a kivitel kedvező alakulásának köszönhetően.

Tartóssá vált a csökkenés a gyógyszergyártásban, az alág kibocsátása 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szeptemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 31,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 30,6, az új belföldi rendelések 34,3 százalékkal nőttek.

Az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit.

Az év első kilenc hónapjában – 2012 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Január-szeptemberben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű, 22,8 százalékos volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön regisztrálta a KSH. A többi régióban 4,0 és 5,0 százalék közötti volumencsökkenést mértek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink